U Barandi obeležen Svetski dan deteta: ZDRAVO, SVETE, JA SAM DETE!

23/11/2017

ZDRAVO, SVETE, JA SAM DETE!
Baranda, 23. novembar 2017;
Pod sloganom „Zdravo, svete, ja sam dete!” obeležen je Svetski dan deteta – 20. novembar u bioskopskoj sali u Barandi. Profesorka srpskog jezika i književnosti, Jelena Dukić, pripremila je Power Point prezentaciju putem koje je upoznala sve učenike Osnovne škole „Olga Petrov” i prisutne kolege o dečijim pravima, njihovom značaju i istoriji nastanka Međunarodnog dana dece i Konvencije o dečijim pravima.

Ranije, u toku dana, profesorka Jelena je sa svim učenicima viših razreda, u okviru časova srpskog jezika, razgovarala o dečijim pravima i kroz radionice đaci su, podeljeni u timove, pravili plakate za pojedine članove Konvencije o pravima deteta. Učenici su bili podeljeni tako da u svakom timu budu učenici sa sva tri nivoa (osnovni, srednji i napredi) i u kreativnoj i radnoj atmosferi na času, đaci su timskim radom napravili izuzetno uspele radove. Inspirisani dečijim pravima, učenici su zapisivali svoja razmišljanja na tu temu, pisali su i smišljali stihove, pa i čitave pesme, i oslikavali plakate, a radovi su bili izloženi za vreme prezentacije i svi prisutni mogli su da ih vide i uživaju u njima. Ovi plakati biće izloženi u holu škole.

Ovaj dan obeležava se sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju. Deci je potrebno obezbediti srećno i bezbrižno detinjstvo, kako bi izrasli u sposobne i odgovorne članove društva. Deci i mladima treba omogućiti da ostvare svoja prava, da rastu i razvijaju sve svoje potencijale, i osvestiti ih o postojanju prava drugih.

Nažalost, mladi u čitavom svetu, pa i kod nas, suočeni su sa nasiljem, iskorišćavanjem, zloupotrebom, diskriminacijom na osnovu pola, verske ili nacionalne pripadnosti, socijalnog statusa i sl., navođenjem na upotrebu droge ili alkohola, prisiljeni su da rade, ili žive u teškim uslovima. Glad predstavlja veliki problem u svetu, a u pojedinim delovima sveta deca umiru od bolesti koje su u drugim delovima sveta iskorenjene.

Zbog svega ovoga, potrebno je da se deca upoznaju sa svojim pravima, da ih razumeju i nauče da prepoznaju situacije koje ukazuju na to da su ta prava uskraćena njima ili nekom drugom detetu.

Sva deca imaju prava, bez obzira na to ko su, gde žive, šta im roditelji ili staratelji rade, da li su siromašni ili bogati, kojim jezikom govore, kojoj religiji ili kulturi pripadaju, da li imaju neku smetnju ili invaliditet, zaključak je svih prisutnih.

Organizatorka prezentacije i predavanja profesorka Jelena Dukić zahvalila se svima koji su učestvovali i doprineli da ovaj dan bude uspešno realizovan.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije