Proslavljen Kirvaj u Opovu: SVETA ELIZABETA ZAŠTITNICA OPOVAČKE ŽUPE (VIDEO)

19/11/2017

SVETA ELIZABETA ZAŠTITNICA OPOVAČKE ŽUPE
Opovo, 19. novembar 2017;
[vsw id=”V0oycSLgLI8″ source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
U prisustvu brojnih vernika, sveštenstva i predstavnika lokalne samouprave, na današnjoj svetoj misi, katolička verska zajednica u Opovu proslavila je spomendan svoje zaštitnice Sv. Elizabete Ugarske.
Predsednik crkvenog odbora Jovica Gasenberger ističe značaj svete Elizabete kao primer kako se treba rukovoditi u životu.

–  Slavimo Boga kao i uvek, samo sada zahvaljujemo svetoj Elizabeti. Trebamo se voditi njenim životom i truditi se da radimo ono što je ona napravila, a ona je uradila puno za narod i siromašne, rekao nam je Gasenberger.

Praznik je obeležila svečana atmosfera u ispunjenoj crkvi na dan kada Opovčani katoličke veroispovesti praznuju Kirvaj, svoju crkvenu slavu. Svetu misu su vodili opovački župnik Robert Pašćik, župnik i kapelan iz Skorenovca Čipak Čaba i Janoš Halmaj, a na misi su prisustvovali pravosalvni sveštenici iz Opova i Sefkerina Saša Čatlajić i Željko Milovanov.

Inače, pre današnje crkve u Opovu nalazila se crkva od drveta posvećena Blaženoj Djevici Mariji, nakon koje je 1776. godine izgrađena nova crkva posvećena Sv. Elizabeti Ugarskoj.

Sveta Elizabeta rođena je 1207. godine u Bratislavi, a umrla je 1231. u Marburgu. Bila je ugarska princeza, katolilička redovnica i svetica iz dinastije Arpadovića. Za sveticu je proglašena 1235. godine, a smatra se zaštitnicom pekara, prosjaka, siromaha, humanitarnih delatnika, bolnica, udovica, ljudi u progonstvu i mladih supruga. Njeni simboli su ruže, hleb i milosrđe.

Opovački župnik Robert Pašćik govorio nam je o katoličkoj verskoj zajednici u Opovu, saradnji sa lokalnom samoupravom i značaju Svete Elizabete za vernike.

– Crkvena zajednica ove katoličke crkve egzistira već 251 godinu i prošle godine smo obeležili veliki jubilej. Naša zajednica je malena zajednica i broji oko 130 porodica ali gledamo da se barem dva puta mesečno sastanemo ovde u crkvi na službama božijim. Odnosi sa lokalnom samoupravom su jako dobri. Ove godine smo se obratili za finansijsku pomoć jer smo radili renoviranje fasade crkve i lokalna samouprava nam je preko konkursa odobrila sredstva u visini od 100.000 dinara, rekao nam je opovački župnik.

Pašćik ističe današnji dan jer je i sveti otac Franja ovaj datum oglasio da se u svim crkvama slavi svetski dan siromašnih, a sama Elizabeta je u svom životu bila primer kako se pomaže siromašnima.

Saradnju sa lokalnom samoupravom i član crkvenog odbora Stevica Kirhner ocenjuje visokom ocenom.

–  Nemamo primedbi, situacija je takva kakva jeste, sredstava nekad ima, nekad nema, pomažemo jedni druge, ali zaista nemamo primdbi.

Kao i prošle godine na misi je prisustvovao predsednik opštine dr Zoran Tasić zajedno sa svojim pomoćnikom Goranom Foglom. Tasić ističe značaj multikulturalnosti u Opovu, a verske razlike samo kao način koji Opovčane čini boljim ljudima jer znaju da poštuju različitosti.

–  I sam potičem iz mešovitog braka što je sasvim normalna pojava ovde u Opovu zbog čega sam ponasan na tu činjenicu. Lokalna samouprava će kao i do sada pomagati sve verske zajednice. Ove godine smo opredelili pola miliona dinara, od čega smo za katoličku versku zajednicu izdvojili 100.000 dinara, a trudićemo se da naredne godine za ovu namenu budu veća sredstva. Ono što je najbitnije jeste da nas ova „različitost“ povezuje, mi u Opovu slavimo dva Božića, dva Uskrsa, slave, kirbaj, idemo jedni kod drugih i to nas duhovno čini bogatim. Ja sam kao predsednik opštine izuzetno ponosan što sam danas ovde i iskoristio bih priliku da svim vernicima rimokatoličke veroispovesti u Opovu čestitam današnji praznik, izjavio je predsednik Opštine Opovo.

Nakon današnje mise opovački svečari idu svojim kućama gde će dočekati goste, svoje rođake i prijatelje iz drugih mesta, kao i komšije i opovačke prijatelje pravoslavne verosipovesti.

Piše: Čeda Vučković

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije