KUD “SM ČIGRA”: HUMANOST, ČEP ZA HENDIKEP

14/11/2017

HUMANOST, ČEP ZA HENDIKEP
Opovo, 14. Novembar 2017

Članovi KUD-a “SM ČIGRA” iz Pančeva, Opova i Kovina satavljenih od male dečice pa sve do veterana, vredno su sakupljali čepove i redovno ih donosili na probe folklora više od godinu dana. Kada smo sakupili više od 80 kg. obratili smo se predsedniku Udruženja ” Čep za hendikep ” iz Zrenjanina  Zoranu Martinovu, koji nas je nakon toga posetio u prostorijama našeg Kud-a u Opovu, gde smo mu i predali sakupljene čepove u nadi da ćemo nekome pomoći da poboljša, koliko toliko, sebi kvalitet života.

dav

dav

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi naravno i dalje skupljamo čepove, to nam je takoreći, prešlo u naviku. Spojili smo lepo i korisno I nama je lepo na probama, a čepovi su korisni nekome kome je pomoć potrebna.

Da, podsetimo, Udruženje “Čep za hendikep” predstavlja izvornu “grassroots” građansku inicijativu koju su pokrenule osobe sa invaliditetom (OSI) – korisnici mehaničkih i električnih ortopedskih pomagala u cilju unapređenja sopstvenog položaja. U tom smislu, Udruženje je nastalo kao društvena reakcija na nepovoljnu zakonsku regulativu u Srbiji, koja predviđa zamenu ortopedskih pomagala u veoma dugim a ponekad i nehumanim rokovima (3-6 godina u zavisnosti od invaliditeta), u poređenju sa znatno kraćim rokovima u zemljama EU. Udruženje je startovalo kao neformalna grupa koju su na početku 2013. godine činile 6 OSI. Danas, nakon 4 godine, većinu članova u svim upravljačkim telima čine OSI (11 od ukupno 17 aktivnih članova u Upravnom, Nadzornom odboru i Skupštini Udruženja). Pored OSI, okupljamo i stručnjake sa bogatim iskustvom u radu sa OSI i na rukovodnim pozicijama u ustanovama socijalne zaštite, među kojima je Dejan Mitić (kreator i realizator više projekata namenjenih OSI, dobitnik međunarodne nagrade za socijalnu integraciju Erste fondacije u Pragu 2011. godine, nacionalne nagrade “Mesta u srcu” za najpozitivniju građansku inicijativu u 2013. godini i druge).
Još kao neformalna grupa, zahvaljujući podršci Trag fondacije, pokrenuli smo akciju pod nazivom “Čep za hendikep”. Akcija, koja traje neprekidno od 2013. godine, funkcioniše tako što građani dobrovoljno prikupljaju čepove sa plastičnih flaša, koje mi preuzimamo i prodajemo reciklerima. Za dobijeni novac ugroženim OSI (transparentno, na osnovu prispelih prijava i prema proceni naše Stručne komisije) kupujemo odgovarajuća nova i polovna ortopedska pomagala. Kako bi uspešno pratila izuzetno brz napredak akcije, naša neformalna grupa je prvo prerasla u udruženje pod nazivom “Pionir”, pod kojim je radila do 29. februara 2016. godine. Pošto se akcija “Čep za hendikep” proširila na nacionalni nivo, Skupština Udruženja je preimenovala Udruženje davši mu isti naziv kao i akciji (“Čep za hendikep”) kako bi otklonili zabunu kod naših korisnika i partnera. Mreža naših saradnika neprestano raste u čemu nam pomaže 90 obučenih volontera na celoj teritoriji Srbije. Čepove za nas prikuplja: 330 vrtića, 460 osnovnih škola, 140 srednjih škola, 7 ministarstava, 6 ambasada, preko 440 društveno odgovornih kompanija i preduzetnika iz cele Srbije (među kojima su Coca Cola,, MTV, Heineken, Apatinska Pivara, Carlsberg, Narodna banka Srbije, Hemofarm, Frikom, Gomex, Imlek, PKB, MK Group i drugi; deo mreže naših saradnika dostupan je na našem sajtu http://cepzahendikep.org/partneri).

 

Predsednik Kud-a Snežana Marjanov i Koreograf Lazar Stojnov

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije