Atelje 212 u Kulturnom centru Opovo: DVA DANA UŽIVANJA U POZORIŠNOJ UMETNOSTI (VIDEO)

10/11/2017

DVA DANA UŽIVANJA U POZORIŠNOJ UMETNOSTI
Opovo, 10. novembar 2017;
[vsw id=”0q0YMNg_vOo” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Drugo gostovanje Ateljea 212, ovog puta sa predstavom „Lice“, sigurno predstavlja vrhunac (ali ne i kraj) ovogodišnje pozorišne sezone u Opovu. Rasprodata sala Kulturnog centra Opovo, i sinoć i večeras, raspoloženi glumci, publika na visokom nivou, odličan dizajn scene, svetla i zvuka, učinili su da Opovo i njegov Kulturni centar izgledaju poput velikih prestoničkih pozorišnih scena.

Predstava “Lice” je komedija jednog od najuglednijih scenarista i dramskih pisaca starije generacije, Aleksandra Galina, o životu „novih Rusa“ – tajkuna i intelektualaca koji im služe. Komedija o gubitku identiteta, bukvalnom i simboličnom, sa likovima koje prepoznajemo iz naše tabloidne štampe i „glamuroznih“ društvenih događaja , gorka, oštra, nadasve duhovita satira o tranziciji, i njenim herojima i žrtvama ali, ovoga puta ne iz perspektive „gubitnika“, običnih ljudi, već „dobitnika“, novopečenih „biznismena“ i društevne elite koja sve više tu „pobedu“ oseća kao preveliko breme sa kojom nije u stanju da se nosi.

Predstavu je režirala Jelena Bogavac, scenograf je Marko Berkeš, kostime je uradila Ana Zarubica, dok je za izbor muzike i dizajn zvuka bio zadužen Dragan Stevanović Bagzi. Uloge na sceni igrali su Radoslav Milenković (Drankov), Ivan Jevtović (Bragin), Aleksandra Janković (Solovljeva) i Radmila Tomović (Olga).

U izjavi za naš portal maestralni Radoslav Milenković ističe da ne pravi razliku između „velikih“ i „malih“ scena, kao i da je prijatno iznenađen salom Kulturnog centra u Opovu.

– Opovo ili bilo koji drugi grad, mi se trudimo da odigramo predstavu najbolje što možemo, a verujem i nadam se da će lepota komada, zanimljivost i duhovitost Aleksandra Galina i sa opovačkom publikom funkcionisati. Prvi put sam u u ovom kulturnom centru i zaista je impresivno da postoji takva pozorišna sala u jednom ovako malom mestu. Ona još uvek nije pozorišna sala u punoj meri, što se tiče opreme i ambijenta, ali ja mislim da će vremenom to da se doradi i učini pravim pozorištem budući da postoje tehničke mogućnosti za to, izjavio je poznati glumac.

Zanimljivo je da gotovo svim glumcima iz ove predstave ovo nije prvi susret sa Opovom. Radoslav Milenković i Aleksandra Janković imali su zapažene uloge u seriji „Vratiće se rode“, koja je snimana u Barandi, dok je Ivan Jevtović studirao sa našim sugrađaninom Bojanom Ivićem, tako da je kod svog druga sa klase dolazio u Opovo.

– Meni je bilo neobično drago kada sam čuo da ćemo gostovati u Opovu, pre svega što je moj dragi „klasić“ sa akademije Bojan Ivić odavde i puno puta smo dolazili kod njega. Kulturni centar izgleda divno i svaka čast što se organizuju predstave. Nema razlika između velikih i malih scena, bitno je da se pozorište dešava i ovo je samo dobar primer koliko je pozorište neuništivo i kolika je njegova potreba, bukvalno u svakom delu planete, rekao nam je Ivan Jevtović.

U poslednjih godinu dana u Opovu je organizovan niz kulturnih manifestacija, velikih koncerata, festivala, izložbi, radionica i pozorišnih predstava. Kulturni centar je ponovo zaživeo, dešavanja i događaja ne nedostaje, tako da slobodno možemo reći, da je sprega Opštinske narodne biblioteke Opovo i lokalne samouprave urodila plodom i da se „kultura“ u Opovo vratila na velika vrata.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić čijim angažovanjem je uspostavljen kontakt i dogovorena saradnja sa ovom renomiranom pozorišnom kućom najavio je nastavak saradnje i naredne godine.

– Tokom snimanja serije „Senke nad Balkanom“ u Barandi i uz posredovanje braće Bjelogrlić, sastao sam se sa direktorom Ateljea 212 Branimirom Brstinom i vrlo brzo smo našli zajednički jezik što je rezultiralo ovom saradnjom i gostovanjem Ateljea u Opovu. Saradnju ćemo nastaviti i tokom 2018. godine, tako da smo budžetom za narednu godinu već opredelili sredstva za ovu namenu. Mislim da kulturnim dešavanjima u protekloj godini Opovo dobija jednu novu dimenziju kada je u pitanju kulturni život, poručio je predsednik Opštine Opovo.

Što se tiče, onog možda i najvažnijeg, a to je mišljenje publike, iz ankete koju smo sproveli nakon predstave, ocene su izuzetno pohvalne kada je u pitanju sama predstava, a svi se slažu da su ovakvi kulturni događaji nešto što je dugo vremena nedostajalo Opovu, s porukom da se ova praksa nastavi i ubuduće.

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Veče poezije i „Godine vrana“ OPOVO, 23. april 2024 - Na sastanku čitalačkog kluba, sinoć je bila posebno lepa atmofera. Učesnice su recitovale poeziju i uživale slušajući. Čulo se mnogo lepih pesama, podsetilo na neke koje smo voleli i veče je pokrenulo nežna...

najnovije

najčitanije