Epidemija malih boginja širi se Srbijom: U OPOVU PROCENAT VAKCINISANIH MAKSIMALAN, BANAT KAO BEDEM PROTIV MORBILA

03/11/2017

U OPOVU PROCENAT VAKCINISANIH MAKSIMALAN, BANAT KAO BEDEM PROTIV MORBILA
Opovo, 03. novembar 2017;
Posle dugo godina male boginje ponovo su aktuelna tema u regionu ali i u Srbiji. Epidemija je aktuelna na Kosovu, a novi slučajevi obolelih zabeleženi su u Kraljevu i Kragujevcu što ukazuje na širenje virusa.

Tokom prve polovine godine u Rumuniji su od ove bolesti umrle 43 osobe, a bolest je uzela maha u Bugarskoj i Makedoniji, ali i u zapadnoj Evropi – Italiji, Španiji, Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, svuda gde je vakcinacija ispod neophodnog minimuma.

MMR vakcina počinje da štiti decu od rubeola, zaušaka i malih boginja dve nedelje nakon što je primljena. Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen marta prošle godine, vakcinacija u Srbiji je obavezna, a za roditelje i staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne od 30.000 do 150.000 dinara.

Da bi zaštita vakcine bila efikasna potrebno je da 95% osoba u okviru jedne populacije bude vakcinisano što sprečava veće razmere epidemije. Međutim, epidemiolozi upozoravaju da je jedva 50% dece u Srbiji vakcinisano i da je situacija najalarmantnija u velikim gradovima kao što su Beograd, Niš i Kragujevac. Na preporuku i po naredbi Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“, predškolske ustanove u Nišu vraćaju decu koja nisu primila MMR vakcinu.

MOGUĆE POSLEDICE KOJE IZAZIVA VIRUS MORBILA

Virusom malih boginja (morbile) najviše su pogođena deca do pet godina, posebno ona koja su pothranjena i imaju manje vitamina i kod njih redovno dolazi do teže kliničke slike. Takođe, stariji od 20 godina teže podnose male boginje, kao osobe sa hroničnim oboljenjima kod kojih je veći rizik od komplikacija. Najčešća komplikacija koja se javlja kod svakog dvadesetog pacijenta je zapaljenje pluća izazvano pneumokokom. Zatim, upala srednjeg uha, proliv i oštećenje vida, Svaki hiljaditi oboleli dobije zapaljenje mozga, a svaki hiljaditi od tih koji dobiju zapaljenje mozga umre, kažu dosadašnje statistike.

KAKVA JE SITUACIJA U DOMU ZDRAVLJA OPOVO

Na teritoriji Opštine Opovo pokrivenost MMR vakcinacije do sedme godine iznosi fenomenalnih 100%, ističu na pedijatrijskom odeljenju Doma zdravlja Opovo pedijatri Brankica Panić i Nada Trajković.

– Naravno, dolaze i roditelji sa zahtevom da se njihova deca ne vakcinišu. U takvim slučajevima razgovaramo i argumentima ih ubeđujemo u suprotno. Tragikomično je,  da kada se obaveste o zakonskoj regulativi i sankcijama, odnosno kaznama ukoliko ne vakcinišu decu, vakcinaciju prihvataju, kaže doktorka Panić.

Za ovakve negativne stavove opovački pedijatri ističu negativnu kampanju koja se vodi dugi niz godina protiv MMR vakcine i uopšte vakcinacije i kažu da je žalosno kada na internetu roditelji pročitaju par blogova i komentara koje pišu nestručna lica i donesu odluku koja može imati nesagledive posledice za njihovo dete.

– Aktuelna epidemija je probudila svest mnogih roditelja, koji sada zovu i raspituju se u vezi vakcinacije. Na sreću, Vojvodina je relativno dobro pokrivena vakcinacijom, posebno Banat, koji je bio svojevrsni bedem protiv morbila tokom epidemije u Rumuniji početkom ove godine, ističe doktorka Nada Trajković

ZAŠTO SE VODI KAMPANJA PROTIV MMR VAKCINE

 

Poslednjih 20. godina MMR vakcinu „bije loš glas“, što se najviše odnosi na navodnu povezanost ove vakcine i pojave autizma. Sve je počelo u februaru 1998. godine kada je Endrju Vejkfild, inače abdominalni hirurg, sa saradnicima u časopisu Lanset objavio članak o tome da MMR vakcina izaziva autizam. Članak su preneli mnogi mediji i tako je počeo lanac straha i nove pojave bolesti za koje se mislilo da su iskorenjene, što se pre svega odnosi na male boginje. Mnogi autori kasnije su na osnovu tog rada pokušavali da potvrde korelaciju morbila i autizma, ali nisu uspeli. Pored toga, novinar Sandej Tajmsa 2004. godine otkriva da je Lanset nije proverio sve navode u članku pre nego što je objavljen (argumente i dokaze je uzimao selektivno, samo one koji odgovaraju njegovoj hipotezi), kao i to da je Vejkfild imao finansijku dobit od svojih trvdnji, koje nije mogao da obrazloži. Epilog cele priče je da se časopis Lanset u potpunosti ogradio i odbacio tvrdnje Vejkfilda, pomenuti doktor je izbačen iz Lekarske komore Engleske, a četvoro dece je 2008. godine umrlo od komplikacija morbila.

Antivakcinalni pokret širi dezinformacije i pruža “dokaze“ o toksičnim efektima vakcina. Raspoloživost informacija sumnjivog porekla od strane osoba koje nemaju medicinsko obrazovanje ili su završili Medicinski fakultet, a nikada se nisu bavili decom i vakcinacijom, dodatno uznemiruje roditelje. Pročitavši nekoliko članaka i blogova roditelji ravnopravno diskutuju sa pedijatrima o vakcinaciji.

Svaki lek, pa i vakcina ima neželjene efekte. Tako i MMR vakcina može da dovede do dve grupe neželjenih efekata: Prvi su standardni, koji podrazumeva otok i crvenilo na mestu davanja vakcine, kao i blaga temperatura prvih dan, dva od davanja. Drugi efekti su kasni. Nastupaju nedelju do dve posle vakcinacije, a ispoljavaju se kao blagi znaci bolesti protiv koje je dete vakcinisano. Tako može da se javi povišena temperatura, otok kapaka, crvenilo kože, ponekad i uvećanje limfnih čvorića na vratu. To traje par dana, nekad i duže, a ponekad se zaboravi na vakcinaciju, pa se stanje deteta proglasi za neku novu infekciju i nepotrebno se leči. Međutim, ovi efekti su prolazni, pa uz malo strpljenja i lekova za obaranje temperature sve prođe.

Na osnovu opsežnih istraživanja, utvrđeno je da se autizam kod dece javlja nezavisno od toga da li je dete primilo ili nije MMR vakcinu, a takođe, ne stoje tvrdnje da vakcina ima visok procenat žive. Živa je ukonjena iz skoro svih vakcina, ali je i ta količina bila manja nego što se npr nalazi u ribi koju jedemo.

MALE BOGINJE SU JEDAN OD VODEĆIH UZROKA SMRTNOSTI DECE DO PET GODINA U SVETU, IAKO SE MOGU SPREČITI BEZBEDNOM I EFEKTIVNOM VAKCINOM KOJA JE DOSTUPNA VEĆ VIŠE OD 40 GODINA.

 

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije