U Opovu održan sastanak na temu novog projekta: UNAPREĐENJE PRISTUPAČNOSTI OSOBAMA SA INVALIDITETOM I OTEŽANIM KRETANJEM

31/10/2017

UNAPREĐENJE PRISTUPAČNOSTI OSOBAMA SA INVALIDITETOM I OTEŽANIM KRETANJEM
Opovo, 31. oktobar 2017;
U petak 27. oktobra, u Opovu je održan sastanak povodom realizacije projekta „Unapređenje pristupačnosti osobama sa invaliditetom i otežanim kretanjem“ čiju su realizaciju u okviru programa predpristupne pomoći EU, IPA 2013, započeli Ministarstvo finansija, Delegacija Evropske Unije u Srbiji i izborni konsultant Alanet Global.

U radu sastanka učestvovali su predstavnici tima konsultanata Alanet Global Dragan Tatić i Jovan Dželetović, zamenik predsednika opštine Miloš Markov, rukovodilac Odeljenja za imovinsko – pravne, stambene poslove, urbanizam i građevinarstvo Opštinske uprave Opovo Rade Cvetanović, dok je ispred Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Opovo bio prisutan Dejan Matić.

Konkretan cilj projekta će biti kompletiranje neophodne tehničke dokumentacije, potrebne za radove na adaptaciji i rekonstrukciji javnih objekata u odabranim opštinama, u cilju unapređenja pristupačnosti osobama sa invaliditetom i otežanim kretanjem. Planirano je da najmanje 30 opština III i IV kategorije razvijenosti bude uključeno u projekat. Tenderisanje i izvođenje projektovanih radova će biti predmet naredne faze projekta, planirane u 2018. godini, u okviru programa predpristupne pomoći EU, IPA 2016.

S obzirom da je Opština Opovo 2014. godine učestvovala u anketi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dostavljanjem popunjenog „Upitnika o primeni tehničkih standarda pristupačnosti“ tim konsultanata iz konzorcijum Alanet Global zakazao je ovaj sastanak u cilju određivanja prioritetnih objekata za potencijalno izvođenje radova.

Nakon razgovora, učesnici sastanka su obišli nekoliko objekata u Opovu i Barandi, a kao pririteti su izdvojeni objekat Centra za socijalni rad Opovo, kao ustanove koja je od velikog značaja za osobe sa invaliditetom, zatim opovačka pošta, a takođe uočen je problem sa objektom Doma zdravlja Opovo, koji ima pristupnu rampu na ulazu u objekat, ali bez adekvatnih prilaza na sprat. Jedno od rešenja je pokretna rampa na sprat o čemu će tim konsultanata obavestiti nadležne i videti da li postoje tehničke mogućnosti za njeno montiranje i funkcionisanje.

Do kraja novembra Odeljenje za imovinsko – pravne, stambene poslove, urbanizam i građevinarstvo Opštinske uprave Opovo dostaviće potrebnu dokumentaciju i podatke, odnosno kopije planova, vlasničke listove i slično.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije