VII Ludaja Fest 2017: GASENBERGER I KIRHNER I DALJE NAJBOLJI ODGAJIVAČI LUDAJE (VIDEO)

01/10/2017

GASENBERGER I KIRHNER I DALJE NAJBOLJI ODGAJIVAČI LUDAJE
Opovo, 01. oktobar 2017;
[vsw id=”5_dGC3cD9gg” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Sedmu godinu za redom Udruženje proizvođača povrća, voća, cveća i lekovitog bilja „Lala“ Opovo organizuje manifestaciju Ludaja Fest. U pitanju je manifestacija iz oblasti agrokulture, koja neguje običaje banatske tradicije. Ciljevi manifestacije su afirmacija ludaje kao povrtarskog proizvoda ali i izražen etno karakter i promovisanje agroturizma. Ludaja je značajan povrtarski proizvod sa izuzetnim nutritivnim i energetskim vrednostima, kao i brojnim lekovitim svojstvima, ističu organizatori.

Kroz zabavno – takmičarski program nastupilo je folklorno društvo SM Čigra, deca su se takmičila u igrama kojima su se nekada mališani na selima igrali, kao što su pravljenje bunara od šapurina, guranje kolica od ludaje, kotrljanje i bacanje ludaje u dalj. Pored dečijih igara tu su i uvek uzbudljiva i vesela kulinarska takmičenja u kuvanju riblje čorbe, pečenju ribe na talandari, spremanju slatke pite ludajnice i naravno, šacovanje ludaje i izbor najslađe i najveće ludaje.

Nakon obraćanja predsednika opštine dr Zorana Tasića i predsednika Udruženja „Lala“ Veljice Josića, manifestacija, koja se ove godine održavala na centralnom trgu u Opovu, tradicionalno je otvorena udaranjem čekića u raonik.

U takmičenju brzog kotrljanja ludaje pobedio je Marko Bratić, kolica od ludaje najbrže je vozila Marina Bratić, ludaju je najdalje bacio Ivan Popov, a najveštija u pravljenju bunara od šapurina bila je Anđela Mojsa.

Na kulinarskim takmičenjima pobednici su Dejan Grujić iz Opova za najbolju riblju čorbu, najukusniju ribu na talandari ispekla je ekipa Krstaći iz Opova, a najbolja slatka pita ludajnica je delo ruku Milice Sagić iz Barande.

Što se tiče šacovanja ludaje istakao se Jovica Kotec iz Čente. On je postavljenu ludaju ocenio napreciznije, a težinu je omašio za samo 100 grama.
A kada je u pitanju najslađa i naveža (najteža) ludaja ništa novo. Najslađu ludaju ima, sada već trostruki pobednik Zvonko Gasenberger, a najtežu prošlogodišnji pobednik Stevan Kirhner.

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije