Reciklaža kroz pozorišnu umetnost: PET LIMENKI – ULAZNICA ZA POZORIŠNU PREDSTAVU

26/09/2017

PET LIMENKI – ULAZNICA ZA POZORIŠNU PREDSTAVU
Opovo, 26. septembar 2017;
Od 8. oktobra do 17. decembra u Kulturnom centru Opovo biće kontinuirano izvođen projekat LIMENKICA – ULAZNICA, koji za temu ima edukaciju dece i roditelja o reciklaži, kroz pozorišnu umetnost. Projekat je dobio nagradu za najbolju neprofitnu kampanju u Srbiji za 2014. godinu, a kontinuirano se sprovodi već osam godina. Opovo je jedna od 52 opštine i mesta u Srbiji, koja su se do sada uključila u realizaciju.

Tokom projekta biće održano sedam predstava (8/15/29. oktobar; 12/16. novembar; 3/17. decembar) sa početkom u 12:00 časova. Svaka predstava ima predprogram koji će se odvijati u predvorju Kulturnog centra (projekcije edukativnih crtanih filmova, nastup maskote akcije Li Mena-a, čoveka sa Alu planete, presovanje limenki, predavanje limenki i „kupovanje“ ulaznica…), a zatim gledanje predstave za decu.

Da bi publika mogla da prisustvuje programu, potrebno je da svako dete (i roditelj), donese pet praznih limenki. Kada preda pet limenki, dobiće jednu aluminijumsku „paricu“, nazvanu Alu-coin. Njome „kupuje“ jednu ulaznicu (za jednu osobu).

Ukoliko ima više limenki, dobiće više Alu-coina. Jedan Alu-coin vredi pet praznih limenki. Tim dodatnim „paricama“, deca i roditelji mogu da „kupuju“ razne korisne stvari u „Limenka šopu“ – ekološke torbe, olovke, priveske, knjige… Prikupljene limenke odlaze u centar za reciklažu.

U izvođenju Dečjeg pozorišta „Čarapa“ tokom oktobra na repertoaru se nalaze tri predstave: Patkica Žutkica (nedelja, 8. oktobar, 12:00h), Tri junaštva Kraljevića Marka (nedelja, 15. oktobar, 12:00h) i Pipi Duga Čarapa (nedelja, 29. oktobar, 12:00h).

Cilj projekta je objasniti deci šta je reciklaža i zašto je dobro da se uključe u ovaj projekat. Naučiće sve o reciklaži i zaštiti životne sredine, da limenka nije otpad, smeće koje treba da završi u korpi za otpatke ili, još gore, kraj nje ili u travi. Da imenka ima svoju vrednost i da je mogu pretočiti u vrednost ulaznice za pozorište.

Prazne, iskorišćene limenke, prave ili zgužvane, mogu da nađu u kafićima, dovoljno je da zamole konobare da ih ne bacaju, nego da ih sačuvaju. Mogu da se obrate starijima, roditeljima, rođacima, za pomoć oko nalaženja. Ukoliko neko slavi rođendan ili bilo koje drugo slavlje, može da zamoli drugare da mu sačuvaju.

Reciklaža je važna kao sastavni deo kulture življenja i kao segment napretka društva. Pozorište za decu je osnova izgradnje mladog čoveka kao kulturnog bića.

Ovaj projekat podržala je Opština Opovo – Udruženje građana Eko Art, Škola Plus, Dečije pozorište Čarapa, RECAN fond za reciklažu, Ball Packaking Europe Belgrade, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za šume, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograd.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije