Komisija za procenu štete od suše: U ZAVISNOSTI OD KULTURE PRINOSI UMANJENI OD 35 DO 75 POSTO

06/09/2017

U ZAVISNOSTI OD KULTURE PRINOSI UMANJENI OD 35 DO 75 POSTO
Opovo, 06. septembar 2017;
Na današnjoj sednici opštinske Komisije za procenu štete od suše 2017. godine, razmatrana je procena štete na poljoprivrednim usevima usled drastičnog smanjenja padavina na teritoriji Opštine Opovo, a pre svega umanjenja prinosa poljoprivrednih kultura suncokreta, soje, kukuruza i šećerne repe.

SUNCOKRET: procena umanjenja prinosa radi se na osnovu obrađenih podataka od poljoprivrednih proizvođača po skidanju useva. Komisija je donela odluku da je za teritoriju opštine Opovo prinos suncokreta u odnosu na predhodnu godinu umanjen za 35 – 40% (prosečni prinos 1,00 – 2,20 t/ha).

SOJA: procena umanjenja prinosa radi se na osnovu izjava od poljoprivrednih proizvođača i procene Komisije sa terena. Komisija je mišljenja da je kultura soja maksimalno pogođena sušom i da je procenat umanjenja oko 70 % (0,80 – 1,00 t/ha) od prošlogodišnjeg prinosa.

KUKURUZ: procena umanjenja prinosa radi se na osnovu izjava od poljoprivrednih proizvođača i procene Komisije sa terena. Komisija je mišljenja da prinos kulture kukuruza takođe maksimalno pogođen sušom pogotovo one površine gde je predkultura bio suncokret. Na tim površinama prinosa nema. Na površinama gde je predkultura pšenica prinos nije tako drastično umanjen pa je prosečno umanjenje prinosa kukuruza do 75% (0,50-3,5 t/ha) od prošlogodišnjeg prinosa.

ŠEĆERNA REPA: procena umanjenja prinosa radi se na osnovu izjava od poljoprivrednih proizvođača i procene Komisije sa terena. Komisija je mišljenja da prinos kulture šećerne repe ove godine umanjen za 45 – 50% (25-35 t/ha) od prošlogodišnjeg prinosa.

Ostale poljoprivredne kulture kao što su lucerka i svo povrće takođe su znatno pogođeni nedostatkom padavina te su i njihovi prinosi znatno umanjeni.

Predložene mere za ublažavanje posledica suše: otpis doprinosa za odvodnjavanje i umanjenje poreza za 2017.god.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije