Prvi romski fudbalski klub u južnom Banatu: KAD SU LIGU IGRALI SEFKERINSKI BRAZILCI

29/08/2017

KAD SU LIGU IGRALI SEFKERINSKI BRAZILCI
Sefkerin, 22. avgust 2017;
Jedan od kurioziteta opštinske fudbalske scene dogodio se krajem sedamdesetih godina prošlog veka kada je Sefkerin imao dva fudbalska kluba. Prvi romski fudbalski klub u južnom Banatu osnovan je 20. marta 1977. godine u Sefkerinu, a osnivač i predsednik kluba, koji se zvao Budućnost, bio je Nikola Ivanov.

Budućnost se takmičila tri sezone, od 1977. do 1980. godine u Međuopštinskoj ligi Kovačica – Pančevo – Kovin. Momci su imali sasvim dobre rezultate, kotirali se u sredini tabele, a u sastavu je kasnije bilo i igrača koji nisu bili Romi. Veliki rivalitet je bio između Budućnosti i drugog sefkerinskog kluba Mladog zadrugara, koji je imao tradiciju od 1927. godine, i to je bio jedan od retkih seoskih derbija (što je i sada slučaj).

Dva kluba u jednom selu je ipak bilo previše. Pre svega iz ekonomskih i kadrovskih razloga, tako da se Budućnost nakon tri sezone ugasila. Deo igrača je prestao da se bavi fudbalom, dok su oni talentovaniji i uporniji zaigrali za Mladi zadrugar, današnji Tempo. To su bili Ljubinko Romanov i četvorica iz familije Ivanov – Tarzan, Gusti, Dragan i Branko. Mnogi od ovih romskih fudbalera ostavili su dubok trag u sefkerinskom fudbalu, a svakako se ističe Gusti Ivanov jedan od najefikasnijih strelaca opštinskog fudbala. Gusti je u svojoj karijeri igrao za šest klubova, a u periodu 1991 – 1993. godine nastupao za nemačkog trećeligaša Bitburg Asfelt (Bitburg Asphalt).

Na fotografiji u prilogu nalaze se: (stoje) Branko Ivanov, Milorad Banjaš, Đorđe Getejanac, Nikola Romanov, Gusti Ivanov, Tarzan Ivanov, Dobrivoje Janković, Nikola Ivanov; (čuče) Stekić Getejanac, Jovan Getejanac, Josip Romanov, Petar Ivanov, Dragan Ivanov i Novica Manić (leži).

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Školski sport: Opštinsko takmičenje u atletici

Školski sport: Opštinsko takmičenje u atletici

Opštinsko takmičenje u atletici OPOVO, 23. april 2024 - Na sportskom centru u Opovu, održano je 15. aprila Opštinsko prvenstvo u atletici, za učenike od 5 do 8 razreda. Učenici su se nadmetali u sledećim disciplinama: 60m, 100m, 300m, skok uvis, skok udalj i bacanje...

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije