Zavod za javno zdravlje Pančevo: MART-MESEC BORBE PROTIV RAKA

14/03/2014

MART-MESEC BORBE PROTIV RAKA
U okviru Kalendara javnog zdravlja, mart je mesec kada se obeležava “Mart – mesec borbe protiv raka”. Maligni tumori su, posle bolesti srca i krvnih sudova, najčešći uzrok umiranja kako u svetu tako i u našoj zemlji. Poslednji podaci pokazuju da:
Od malignih tumora u svetu svake godine oboli oko 14 i umre 8 miliona ljudi.
U Srbiji je u 2011.god registrovano 37.500 novoobolelih i oko 21.000 ljudi je umrlo od raka.
U Južnobanatskom okrugu 1200-1500 godišnje oboli i oko 900 umire od malignih bolesti
U Pančevu 500-650 osoba oboli i 350-400 umre od malignih bolesti
Najbrži porast i najveći broj novoobolelih registruje se u nerazvijenim i zemljama u razvoju (više od 70% svih smrtnih slučajeva) gde su raspoloživa sredstva za prevenciju, dijagnostiku i lečenje raka ograničena ili nepostojeća. Ukoliko se ne preduzmu mere prevencije, do 2030.god. očekuje se udvostručavanje broja novoobolelih i umrlih od malignih bolesti.
Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka i kod nas i u svetu su gotovo identični.
Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva, prostate, mokraćne bešike, želuca i pankreasa. Kod žena maligni proces se najčešće lokalizuje na dojci, debelom crevu, plućima, grliću materice, telu materice i želucu. Srbija se svrstava među zemlje sa srednjim rizikom obolevanja i umiranja od malignih bolesti.
Prevencija i rano otkrivanje su najuspešnije oružje u borbi protiv raka. Procene stručnjaka su da je moguće otkriti trećinu slučajeva malignih tumora u ranoj fazi, koje se mogu potpuno izlečiti, kao i da se brzom i delotvornom terapijom može značajno produžiti preživljavanje kod još trećine osoba obolelih od raka.
U 2013.god. u velikom broju gradova u Srbiji započeti su organizovani skrining programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog creva i grlića materice. Do kraja 2013.god u Srbiji je u okviru Nacionalnih programa ranog otkrivanja malignih bolesti otkriveno 136 karcinoma dojke, 35 karcinoma grlića materice i 41 kolorektalni karcinom.
Po preporuci Ministarstva zdravlja, skrining raka debelog creva počeo je u Pančevu 31.01.2013.god. Tokom prošle godine na skrining je pozvato 6464 pacijenta uzrasta 50-69 godina i test na okultno krvarenje je uradilo 4177 Pančevaca. Kod osoba koje nisu imale nikakve simptome otkriveno je 6 karcinoma debelog creva, kod 20 pacijenata dijagnostikovani su i odstranjeni polipi, a dijagnostikovano je 15 drugih oboljenja debelog creva.
U 2014.god. u Južnobanatskom okugu počinju još tri organizovana skrininga: skrining raka dojke u Pančevu i skrining raka grlića materice u Pančevu i Vršcu.
Svako može da smanji sopstveni rizik od raka ako se pridržava jednostavnih saveta:
1. Prestanite da pušite
2. Hranite se pravilno, vodite računa o telesnoj težini
3. Budite fizički aktivni
4. Smanjite konzumiranje alkoholnih pića
5. Izbegavajte neumereno izlaganje suncu
6. Izbegnite infekciju virusom hepatitisa B i C, HIV, Humanim papiloma virusima
7. Sa kancerogenim materijama rukujte prema uputstvu

Redovnom posetom svom izabranom lekaru, dajete sebi šansu da budete brži od bolesti.
REDOVAN PREGLED JE NAJBOLJA ZAŠTITA!

Pozivamo Vas da se uključite i shodno mogućnostima usmerite svoje aktivnosti na promociju skrininga, preventivnih pregleda i usvajanja zdravog načina života.

Više o pomenutoj temi možete videti na sajtu ZZJZ Pančevo www.zjzpa.org.rs.

S poštovanjem,

Šef odseka za nezarazne bolesti Direktor Zavoda
Dr Tanja Todorović Prim. dr Mica Sarić-Tanasković
spec. epidemiologije

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije