Osma Ekoregata Tamiš 2017: PREKO TRIDESET PLOVILA PRISTALO U OPOVU

19/08/2017

PREKO TRIDESET PLOVILA PRISTALO U OPOVU
Opovo, 19. avgust 2017;
Danas oko 13:00 časova, dva i po sata ranije od najavljenog, osma po redu Ekoregata Tamiš 2017 uplovila je u opovačku marinu Opava. U susret regati došao je čamac Šumske uprave Opovo u kojem su bili i predstavnici lokalne samouprave, koji su dočekali i pozdravili učesnike osme regate.

Oko tridesetak plovila raznih veličina i više od stotinu učesnika čine ovogodišnju regatu. Nakon odmora i postavljanja kampa, učesnici regate su posetili izložbu „Opovo, moj dom“ postavljenu u Galeriji „Jovan Popović“ gde je i Aktiv žena Opovo na svom štandu izložio ručne radove i suvenire.

Na čardi „Opava“ za uščesnike regate organizovan je ručak „sa kazana“, a tradicionalni „banatski doručak“  u nedelju ujutru organizuje Aktiv žena u svojim prostorijama gde će gosti biti posluženi raznovrsnim specijalitetima koja priprema svaka žena i pridružuje zajedničkoj trpezi.

Nakon doručka sledi ekološka akcija čišćenja obale na terenu gde se boravilo  i oko 11 časova regata isplovljava nizvodno Tamišem ka Pančevu.

– Zajedničkim učešćem i angažovanjem Aktiva žena , Udruženja ljubitelja Tamiša Opova, Šumske uprave Opovo, Galerije „Jovan Popović“, „Agros“ d.o.o. i Opštinske uprave Opovo uz finansiranje manifestacije u potpunosti iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Opovo za 2017. godinu želimo da na pravi način budemo učesnici regate, jer svi plovimo istom rekom, izjavila je inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opštine Opovo Marina Mitrović.

Ideja ove osme po redu regate je da se uz podizanje svesti građana o potrebi zaštite reke od zagađenja izvrši i promocija reke Tamiš kako bi se proglasio njen status u „Državni plovni put“ od Pančeva do Opova, kao i promocija potencijala Tamiša za nautički turizam i razvoj održivih vidova turizma na potezu od Pančeva do Opova.

Regata je podržana od strane Republičke direkcije za vode, resornih Ministarstava (vodni saobraćaj), Pokrajinskog sekretarijata za privredu, Privredne komore Srbije, Grupacije za nautičku privredu i nautički turizam NATUS i Grupacije za manifestacioni turizam pri PKS.

Maršuta Eko regate Tamiš je Pančevo – Jabuka – Glogonj- Sefkerin – Opovo i tokom putovanja organizovana su edukativna predavanja, prezentacije, sakupljanje sekundarnih sirovina (pvc ambalaže) i čišćenje vodenog ogledala na mestima predviđenim za zadržavanje i druženje i opuštanje regataša u večernjim časovima na plaži u Glogonju i marini sa čardom u Opovu.

Eko regata Tamiš ima svoju težinu i poruku a to je da želimo da brinemo o našim rekama, da podignemo ekološku svest onih koji izlaze na obalu, prvenstveno u Pančevu, Jabuci, Glogonju i Opovu i svim mestima uz Tamiš i uzvodnije. Tamiška regata na najbolji način spaja turizam i ekologiju, a učesnici regate se mogu upoznati sa nekim skrivenim mestima na reci, uživati u vožnji i druženju uz edukaciju svog podmladka da zavole reku, da je čuvaju i neguju, kaže se u saopštenju organizatora Ekoregate Tamiš 2017.

,

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije