Inspekcija za zaštitu životne sredine: PROBLEM POJAVE LISICA U NASELJIMA

18/08/2017

PROBLEM POJAVE LISICA U NASELJIMA
Opovo, 18. avgust 2017;
Pojava lisica na obodima  i njihov ulazak u naseljena mesta gde se razmnožavaju i obitavaju  zbog lako dostupne hrane, savremeni je problem  kako manjih naselja tako i velikih gradova.

U vezi ovog problema podneto je više prijava građana, pa smo se obratili Republičkoj veterinarskoj inspekciji zbog ključnog značaja preduzimanja preventivnih mera u cilju zaštite stanovništva od pojave besnila. Dobili smo odgovor da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu od 2010. godine permanentno, dva puta godišnje, sprovodi oralnu vakcinaciju lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila. Na osnovu izvršenih analiza i monitoringa oralne vakcinacije, u Južnobanatskom okrugu u proteklih 10 godina nije registrovan nijedan slučaj pojave besnila.

Uzimajući u obzir i druge štetne aspekte prisustva lisica, u aktuelni problem uključili smo lovnog inspektora i lovačko udruženje. Svako korišćenje oružja u naseljenom mestu zahteva posebna odobrenja i komplikovane procedure. Smatramo da je za sada najefikasniji metod da se koriste lovački psi koji bi mogli da oteraju lisice.

Inspektor za zaštitu životne sredine

Dr vet.med. Marina Mitrović

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Opovo, 26. april 2024 – Narednog vikenda dve fudbalske utakmice na domaćim terenima. Radnički dočekuje Budućnost iz Alibunara, „fenjeraša“ Prve južnobanatske lige, tako da je apsolutni favorit u ovom meču. U okviru Druge južnobanatske lige – zapad, Tempo je domaćin...

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama OPOVO, 20. april 2024 – U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Opovo, u utorak, 23. aprila održaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama. U Barandi, krv se...

najnovije

najčitanije