Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za veterinu: PREVENTIVNE MERE ZBOG AFRIČKE KUGE SVINJA!

15/08/2017

PREVENTIVNE MERE ZBOG AFRIČKE KUGE SVINJA!
Opovo, 15. avgust 2017;
Zbog novonastale situacije i pojave Afričke Kuge Svinja u nama susednoj Rumuniji, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu, preduzelo je aktivnosti u cilju sprečavanja zaraze na teritoriji naše zemlje.

Na nivou Uprave za veterinu formiran je Nacionalni Krizni Centar i tim za praćenje kretanja i sprečavanja pojave bolesti na teritoriji Republike Srbije koji će pratiti situaciju u ugroženim pograničnim delovima koji se graniče sa Rumunijom. Takođe, izdat je nalog o formiranju Regionalnog Kriznog Centra koji u svom sastavu mora imati i predstavnike iz lokalnie samouprave – Lokalnih Kriznih Centara iz opština Južnobanatskog upravnog okruga.

Afrička Kuga Svinja je veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se ne leči, ne postoji vakcina i uginjavaju sve obolele svinje bez obzira na kategoriju. U slučaju pojave zaraze kod samo jedne svinje u gazdinstvu, ubijaju se sve svinje. Ekonomske štete su ogromne.

BOLEST SE ŠIRI: kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama; ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane; kontaminiranom hranom, vodom; inficiranim krpeljima; odećom i obućom; kontaminiranim predmetima i opremom; prevoznim sredstvima; stajnjakom; leševima uginulih i zaklanih životinja; glodarima; insektima.

KAKO PREPOZNATI AFRIČKU KUGU SVINJA: iznenadno uginuće jedne ili više svinja; gubitak apetita; potištenost; povišena telesna temperatura do 42°C; krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa); krvav proliv; pobačaji; nesigurnost u hodu; otežano disanje; kašljanje, povraćanje.

PREVENTIVNE MERE: ne hranite svinje pomijama; izbegavati pašno držanje svinja; sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama; osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću; obavezna prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru; postaviti dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje.

UPUTSTVO ZA LOVCE: Svako oboljevanje ili uginuće divljih svinja obavezno treba prijaviti nadležnom lovnom i veterinarskom inspektoru teritorijalno nadležnom za lovno područje (sa ciljem uzimanja uzoraka radi laboratorijskog ispitivanja na AKS i KKS); U lovištu nemojte ostavljati za sobom otpatke hrane koja sadrži ostatke hrane životinjskog porekla; U gazdinstvima sa domaćim svinjama zabranjeno je prihvatanje i držanje divljih svinja; Ukoliko u sopstvenom domaćinstvu / dvorištu držite domaće svinje, obavezno, nakon dolaska iz lova i lovišta promenite odeću i obuću pre nego pristupite pojenju, hranjenju ili čišćenju sopstvenih svinja; Useljavanje divljih svinja u ograđena lovišta ili izmeštanje divljih svinja u slobodnu prirodu, prethodno obavezno prijaviti i nadležnom veterinarskom inspektoru; Zamolite lovce koji dolaze iz zemalja zaraženih AKS da ne donose sa sobom namirnice pripremljene od svinjskog mesa poreklom od domaćih i divljih svinja. AKS se vrlo često prenosi kontaminiranom hranom.

VIRUS AFRIČKE KUGE SVINJA NE PREDSTAVLJA OPASNOST ZA LJUDE I DRUGE VRSTE ŽIVOTINJA!

U slučaju pojave Afričke Kuge Svinja sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu!

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije