Kabinet predsednika opštine: SAOPŠTENJE POVODOM ISKLJUČENJA VODE

07/08/2017

SAOPŠTENJE POVODOM ISKLJUČENJA VODE
Opovo, 07. avgust 2017;
Povodom dvodnevne krize u vodonsbdevanju, odnosno havarije na bunarskim elektroinstalacijama i cevima na potisnom vodovodu, zbog čega je u petak uveče i u subotu bilo nekoliko isključenja, oglasio se predsednik opštine dr Zoran Tasić, čiji je kabinet danas izdao saopštenje za javnost. Saopštenje objavljujemo u celini.

U poslednjih nekoliko dana naslušao sam se svakavih komentara koji se odnose na snabdevanje vode naših sugrađana, i povučen tim komentarima, morao sam javno da iznesem svoj stav u kom nemam nameru da se bilo kome dodvoravam, sakupljam jeftine političke poene već da se pogledamo u oči i kažemo istinu jedni drugima.

Zaboravili smo na redovne restrikcije vode i slabog pritiska koje smo imali prethodnih godina tokom svakog leta i na mnogo nižim temperaturama. Zaboravili smo da gospoda iz prethodne vlasti nisu servisirali fabriku vode osam godina. Zaboravili smo da su ostala dugovanja prema Austrijancima koji su nam finansirali izgradnju fabrike, sa zateznim kamatama i lošim utiskom koji su odneli iz našeg Opova. Zaboravili smo i činjenicu da smo zatekli fabriku u blagom raspadu sa funkcionisanjem samo jednog bunara od četiri koliko imamo. Sve smo to zaboravili.

Za godinu dana, ponovo je uspostavljen monitoring i saradnja sa Austrijancima, izvršeno je servisiranje fabrike, kupljene su nove filterske ispune, osposobili smo tri bunara koja sada fukcionišu. Uložili smo u predhodnih godinu dana preko šest miliona dinara u sanaciju fabrike vode, samo zato što nekoga nije bilo briga i zato što nisu vodili računa o elementarnim stvarima koja se zove vodosnabdevanje građana Opštine Opovo. Bilo je tu svašta, ali neka se time bave neki drugi organi.

Uzrok onoga što je počelo da se dešava u petak uveče (04.08.) od 20:00h i što je trajalo do subote do 23:00 (05.08.), kada je naizmenično nestajala voda u svim naseljima Opštine Opovo, jeste bio kvar na sistemu koji je prouzrokovan velikom potrošnjom vode, visokom temperaturom, pucanjem cevi, kvarovima na softverima, itd. Za 24 sata imali smo dva velika kvara na potisnom cevovodu prema Sakulama, pet pucanja cevi u naseljenim mestima i dva kvara na bunarima. To je viša sila na koju nismo mogli da utičemo, već smo sve svoje raspoložive snage JP „Mladost“ stavili na raspolaganje i bili su na terenu sve vreme. Uveli smo 24 časovno dežurstvo u fabrici i pratili potrošnju iz sata u sat i time se rukovodili na terenu. Mi smo dali sve od sebe i rezultat toga je da od subote (05.08) od 23:00h sistem vodosnabdevanja uspostavljen i da više nemamo problema. To je realnost i to je ono što se desilo. Mislim da nismo krivi za nešto na šta nismo mogli da utičemo i niko od nas nije sedeo kod kuće i čekao da se problem sam od sebe reši.

Ne želim da pričam o ljudima koji su zalivali i pored našeg apela da to ne rade. Ne želim ni da govorim o ljudima koji su nas najviše kritikovali po društvenim mrežama, a jedni su od najvećih dužnika za vodu. Ne želim ni da govorim da jedan deo građana Opštine Opovo duguje JP „Mladost“ Opovo više od 23,5 miliona dinara. To ne može biti opravdanje za nestanak vode, ali može biti razlog za razumevanje.

Ono što me boli kao čoveka, ne kao predsednika opštine, već kao građanina koji živi ovde sa svojom porodicom i deli sudbinu elementarne nepogode sa vama,  je nerazumevanje u ovakvim momentima i komentari tipa „Kako nas nije sramota da isključujemo vodu na +40“, „Bitno da fontana u Opovu radi“, o onim drugim sarkastičnim i vulgarnim kometarima neću ni da kometarišem. Ja sam čovek koji je vrlo dostupan SVIM GRAĐANIMA naše opštine i nemate potrebu da  vređate mene, moju porodicu, moje kolege i saradnike. Možete samo lepo da nas pitate šta je problem, kada ćemo ga rešiti, kako ćemo ga rešiti i biti samo malo strpljivi. U svakom momentu možete doći i uveriti se šta radimo, jer smo transparentni, otvoreni prema građanima i prihvatamo svaku realnu kritiku i poziv za pomoć.

Nadam se da mi nećete zameriti na iskrenosti i potrebi da javno podelim ono što sam proživeo ovih dana, a sa druge strane želim da se zahvalim velikoj većini naših sugrađana koji su imali strpljenja, koji su nas razumeli i bili uz nas na terenu. Posebna zahvalnost radnicima JP „Mladost“ Opovo i njihovom požrtvovanju da na ovako ekstremnim temperaturama, svima nam omoguće normalno snabdevanje vode. Hvala vam od srca.

 

S poštovanjem

Dr Zoran Tasić, građanin Opštine Opovo

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije