Novine u registraciji vozila: IPAK, BEZ DODATNIH TROŠKOVA OKO ZAMENE TABLICA

28/07/2017

IPAK, BEZ DODATNIH TROŠKOVA OKO ZAMENE TABLICA
Beograd/Opovo 28.jul 2017
Dopunjen pravilnik o registraciji motornih vozila koji predviđa ukidanje slova koja ne pripadaju latiničnom pismu srpskog jezika, ali i slova Č, Ć, Š, Ž i Đ izazvao je kod građana strah od mogućih novih finansijskih izdataka. Međutim iz MUP-a napominju da će registarske oznake sa pomenutim slovima važiti do isteka roka za zamenu tablica.
Vlasnici registarskih tablica koje sadrže slova Č, Ć, Š, Ž i Đ, ali i Y i W, nemaju razloga za brigu, kako iz MUP-a napominju registarske oznake sa pomenutim slovima važiće do isteka roka za zamenu tablica.

“Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate”, ističu u MUP-u.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović pozdravlja dopunjen pravilnik. Kaže da je takvu odluku tebalo doneti i ranije, jer se izbacivanjem slova W i Y izbegava kršenje Ustava.

“Tu je postojao i problem ustavnosti date odredbe pravilnika s obzirom da naš ustav predviđa službenu upotrebu srpskog jezika, ćiriličkog pisma i u zakonu određenim uslovima latiničnog pisma, a kako slova W i Y ne pripadaju srpskom pismu, tako ni njihovoj upotrebi nije bilo mesta na registarskim tablicama. Izuzetak ostaje slovo X koje se može tumačiti kao ćirilično H, a pre svega zbog taksi vozila odnosno simbola TX koji su rezervisani za taksi vozila”, objašnjava on.

Slova sa dijakritičkim znacima mogla su da naprave problem u inostranstvu, ali i ukoliko određeni softver ili sistem ne prepoznaje slova našeg pisma.

“U dosadašnjoj praksi vlasnici vozila su nailazili na niz nekih sitnih problema koje su rešavali sa manjim ili većim naporom, a vezanim za te kvačice na slovima, izmenom pravilnika će ti problemi definitivno biti otklonjeni. Dakle, građani neće morati da razmišljaju da li ovde ili u inostranstvu razni softveri i sistemi prepoznaju naša slova ili ne prepoznaju”, ističe Okanović.

Sporna slova ostaće u nazivima gradova, što znači da se oznaka za Čačak ili Kruševac neće menjati.

Dopunjen pravilnik predviđa i izmenu član 29. koji ide na ruku građanima, a tiče se dužine trajanja registarskih tablica, koji je produžen za dve godine, odnosno umesto dosadašnjih sedam, važiće devet.

Izvor: N!

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije