Istorija i naši slavni naučnici: IDVOR, PUPINOVO RODNO SELO

image_pdfimage_print

IDVOR, PUPINOVO RODNO SELO
U južnobanatskom mestu Idvor, nama dobro poznatom komšiluku nalazi se zavičajni kompleks Mihajla I Pupina koja obuhvata njegovu rodnu kuću, muzejsku zbirku i narodni dom, kao i crkva u kojoj je kršten Pupin.
Mihajlo Pupin rođen je 9.oktobra 1854. godine. U svojoj biografiji “Sa pašnjaka do naučenjaka” Pupin o ocu govori veoma malo, ponekad indirektno, dok je majka, Olimpijada, rodom Opovčanka iz familije Aleksića do kraja svoga života za njega predstavljala jednu od centralnih figura. Njegova rodna kuća je pod zaštitom kao spomenik kulture od 1979. godine. Mir i tišina su i danas prisutni, upravo kako je i Pupin tokom celog života pamtio Idvor i opisao u svojoj autobiografiji.

U ovom nestu nalazi se i Muzej Mihajla Pupina, koji je smešten u zgradi stare osnovne škole sagrađene 1846. godine. Od 1979. godine ista je pod zaštitom kao spomenik kulture. U muzeju se nalazi postavka sa nizom dokumenata i fotografija, predstavljena je kompozicija Pupinovog životnog puta od idvorskih pašnjaka do naučnika svetskih razmera, koji je u nauci obeležio čitavu jednu epohu značajnih pronalazaka, kao i ogromnim humanitarnim delima i dobročinstvima.

U okviru muzeja Mihajla Pupina postoji etno postavka koja broji više od 400 eksponata. U okviru postavke mogu se naći razni eksponati koji su se koristili od davnina u banatskim domaćinstvima. Neki od njih su se koristili za svakodnevne potrebe, kao što su predmeti za kuvanje, pranje, peglanje, dok postoje i predmeti za poslove u bašti i u polju.

Srpski pravoslavni Hram posvećen Presvetoj Bogorodici sagrađen je 1803. godine. Predstavlja centar duhovnosti u kome je i sam Pupin kršten, desetak dana po rođenju. Ikonostas je izradio čuveni ikonopisac toga vremena Steva Todorović.

Svoje najznačajnije otkriće Pupin je kao patent prijavio 19. 6. 1900. godine. Ovaj njegov pronalazak odnosi se na poboljšanje prenosa telefonske komunikacije na velike daljine. Prijavljen pod naslovom “Tehnika smanjenja električnih talasa i aparata za to”označio je revoluciju u telefonskim prenosima na velike daljine.

Za svoja otkrića iz oblasti fizike Pupin je 1920. godine primio najveće američko priznanje – Edisonovu medalju. Kolumija univerzitet odužio se Pupinu tako što je 1958. godine ustanovio nagradu sa njegovim imenom. Na taj način Pupin je uvršten među najveće svetske naučnike.

Poslednje godine svoga života Mihajlo Pupin proveo je na svom imanju u Norfolku, koje je nazivao svojim američkim Idvorom.

Doktor Mihajlo Idvorski Pupin umro je 12. marta 1935. godine u svojoj 81. godini. Sahranjen je na groblju Vudloun, u Bronksu, sevrnom predgrađu Njujorka.

Izvor: SRBIJA DANAS