Jelena Cicvarić „vunderkind“ iz Sefkerina: ONA JE DRŽAVNA PRVAKINJA IZ FIZIKE, SASVIM OBIČNA – MLADA I PAMETNA (VIDEO)

22/07/2017

ONA JE DRŽAVNA PRVAKINJA IZ FIZIKE, SASVIM OBIČNA – MLADA I PAMETNA
Sefkerin, 22. jul 2017;
[vsw id=”BtW3kfNkUJw” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Kada su u pitanju talentovana deca, najčešće prva asocijacija nam je dete sa ogromnim naočarima, često asocijalno i povučeno u nekom svom svetu. Da je to samo jedan od stereotipa pokazuje nam i primer svih onih „genijalaca“ iz Matematičke gimnazije u Beogradu, koji osvajaju brojne medalje po celom svetu, a isto smo se uverili i u razgovoru sa našom sagovornicom Jelenom Cicvarić iz Sefkerina državnim pobednikom na takmičenju iz fizike za sedmi razred osnovne škole.

Jelena od prošle godine pohađa osnovnu školu u okviru posebnog programa beogradske Matematičke gimnazije gde se upisuju talentovani osnovci od sedmog razreda.

Kako opisati ovu talentovanu devojčicu – nasmejana, komunikativna i moderna. Na prvi pogled ne bi ste pomislili da se u njoj možda krije buduća Marija Kiri, ali matematika i fizika njena su strast. Jelena odrasta u stabilnoj porodici koja joj pruža i materijalnu i svaku drugu podršku, a ona sa druge strane to uzvraća na najbolji mogući način.

Njen radni dan je potpuno ispunjen, posebno kada se priprema za takmičenja jer onda bukvalno nema slobodan dan, ali van toga nađe vremena za druženje.

– Ustajem u pola sedam, autobusom putujem do Pančeva gde presedam na autobus za Beograd. Časovi mi počinju u pola devet i traju do 14:00 časova. Istim putem se vraćam kući, kada dođem malo odmorim, nakon čega učim i radim zadatke. Vikendom nalazim vremena i za druženje kada izađem u park sa drugaricama iz Sefkerina, opisuje svoj radni dan i aktivnosti Jelena.

Sklonost i talenat prema matematici primećen je već u nižim razredima i veliku ulogu u njenom matematičkom formiranju imala je učiteljica Ljiljana Ilin, tako da je Jelena već u četvrtom razredu zablistala na okružnom takmičenju iz matematike koje je i najviši stepen takmičenja u tom uzrastu.

Svoje matematičko usavršavanje nastavila je i tokom petog i šestog razreda odlazeći vikendom na dodatne časove u pančevački Centar za talente, gde je od drugarice prvi put i čula za mogućnost nastavka osnovnog obrazovanja u okviru Matematičke gimnazije u Beogradu. Želja da konkuriše i nastavi osnovno obrazovanje u Beogradu iznenadilo je i pomalo „zateklo“ njene roditelje.

–  Došla je sa tom idejom i mi nismo bili baš oduševljeni, s obzirom da treba da putuje, jer ipak je ona „mala“ a u pitanju je veliki grad. Bila je jako uporna, prijavila se za prijemni na sajtu škole i kad je položila više nismo imali kud i pristali smo da školovanje nastavi u Beogradu. Ipak, u takvoj konkurenciji gde je ona uspela da se nađe među najboljima bila bi zaista šteta da odustanemo, rekla nam je Jelenina majka Mira.

Koliko su bili u pravu što su je podržali govore Jelenini ovogodišnji uspesi na takmičenjima. Treće mesto na državnom takmičenju iz matematike i kao šlag na tortu, prvo mesto na državnom takmičenju iz fizike.

Zanimljivo je da Jelena i pored svih obaveza stiže da se edukuje i na drugim poljima ali i da se bavi sportom. Ona pohađa časove engleskog, trenira tenis, a kolekcija osvojenih pehara govori o njenim uspesima u konjičkom sportu, gde je u dvopregu i tropregu nastupala za štalu Cicvarić. Međutim, kako kaže, sada nema toliko vremena da se posveti konjima.

Jelenine ambicije nisu male, ali nisu ni neostavrive.

– Planovi su mi vezani za Matematičku gimnaziju koju želim da upišen po završetku osmog razreda. Nakon gimnazije želja mi je da na nekom univerzitetu u inostranstvu upišem studije fizike i bavim se naučnim radom, kaže uz osmeh ova talentovana Sefkerinka.

Godinama učenici iz Matematičke gimnazije dolaze sa najsjajnim medaljama sa svetskih olimpijada znanja, toliko često da je to već postalo uobičajeno. Svi se iskreno nadamo da će za koju godinu i naša Jelena biti u tom društvu osvajača medalja, a onda, zašto da ne, i upis na Oksford ili neki drugi prestižni svetski univerzitet. Samo tako nastavi Jelena!

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije