Poljoprivreda: SUŠA U JUŽNOM BANATU

20/07/2017

SUŠA U JUŽNOM BANATU
Pančevo, 20. jul 2017
Izvor: RTS
U južnom Banatu od 1. juna do 1. jula palo je samo 40 litara kiše po metru kvadratnom, dvostruko manje nego lane. Uz visoke temperature, to nepovoljno utiče na useve i poljoprivrednici strahuju da zbog malih prinosa neće ostvariti planiranu zaradu.
Sušu najteže podnosi kukuruz i na nekim njivama ratari neće imati ni šta da oberu. Zbog oplodnje zrnu je sad neophodno nalivanje, a ne ekstremno visoke temperature koje će uticati i na umanjenje i na kvalitet prinosa
Soja se trenutno od suše brani odbacivanjem donjih spratova lišća, što će uticati na manji broj mahuna, a kod šećerne repe zbog toplotnog stresa pojavljuje se pegavost na listu.
“Kod kukuruza se vide uvrnuti listovi kojima se biljka štiti od žege, kod šećerne repe lišće je klonulo, a soja odbacuje polako mahune na prvim spratovima i to nije dobro, a treba pokriti osnovne troškove proizvodnje”, kaže Dragan Jovanov, poljoprivrednik iz Crepaje.

“Jedino pozitivno u svemu ovome je što su noći još uvek hladne i što imamo jaku rosu ujutru, jer da toga nije posledice bi bile još mnogo veće”, kaže Tihomir Ranomirov, poljoprivrednik iz Crepaje.
Kiša je usevima neophodna ne samo zbog boljeg prisnosa, već i da bi umanjila rizik od pojave raznih bolesti koje će dodatno umanjiti rod.
“Ovakvo vreme izuzetno pogoduje pojavi štetočina. Mogu se primetiti već velike štete od kukuruzne zlatice pogotovu u kukuruzu koji je sejan u monokulturi, a vidljivo je i polaganje jajnih legala kukuruznog plamenca koji će tek doprineti većoj šteti na klipovima”, kaže Radmila Heraković, inženjer za zaštitu bilja u Institutu Tamiš-Pančevo.
Za sad jedino suncokret dobro podnosi visoke temperature, jer ima vretenast korenov sistem pomoću kojeg još uvek može da crpi vlagu iz dubljih slojeva zemljišta.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije