Dobro jutro: JOŠ JEDAN TROPSKI DAN PRED NAMA

image_pdfimage_print

JOŠ JEDAN TROPSKI DAN PRED NAMA
Opovo, 11. jul 2017;
Dobro jutro. Još jedan težak dan je pred nama. Maksimalna dnevna temperatura 38°C, a već od 10:00 časova temperatura će preći 30 podeok na termometru. Vetar 3m/s JZ , verovatnoća padavina 2%. Veoma toplo i preko noći kada će temperatura biti 21°C.
Zbog visokih temperatura, meteorolozi i doktori apeluju da stanovništvo, a posebno stariji građani ostanu u svojim kućama. Topao vazduh od koga se jako teško diše trenutno je opasniji od sunčevih zraka, a oni koji zaista moraju da svoj posao obavljaju napolju, trebalo bi da preduzmu odgovarajuće mere zaštite u pogledu odgovarajuće garderobe, zašite od sunca, unošenja dovoljno tečnosti i pravljenja čestih pauza.
Još veća opasnost od visokih temperatura preti od UV zračenja, koje će u narednih 48 sati imati krajnje vrednosti. Stručnjaci preporučuju da je najbolje rešenje izbeći sunce ukoliko je to moguće, a naročito od 10 do 16 časova. Zračenje je najintenzivnije između 13 i 14 sati, dok je posle 16 sati zračenje gotovo zanemarljivo.
Na današnji dan 1987. Godine 1987. UN su proglasile petomilijarditog stanovnika planete, dečaka Mateju Gašpara, rođenog u Zagrebu.