Dečiji folklorni festival: ĐURĐEVAK PONOVO CVETA U OPOVU (VIDEO)

20/05/2017

ĐURĐEVAK PONOVO CVETA U OPOVU
Opovo, 20. maj 2017;
[vsw id=”kAj4uX2mjgY” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Defileom svih učesnika danas u 17:00 časova, započeo je Dečiji folklorni festival „Đurđevak“ u Opovu. Na festivalu je učestvovalo sedam ansambala: KUD SM Čigra (Opovo), Dom kulture „Sveti Nikola (Sakule), KUD Čenta, Dom kulture „Mladost“ Glogonj, KUD Drugi oktobar (Žitište), UG „Karađorđevačka prela (Banatsko Karađorđevo), Kulturni centar Bosilegrad, kao i Tamburaški orkestar „Zoran Petrović“ (Sakule), solo pevačica Jovana Miklić iz Opova i specijalni gosti veterani Čigre.

Opovčani su izašli na ulice kako bi pozdravili najmlađe „folkloraše“, koji su obišli krug i na centralnom trgu održali smotru i predstavljanje ansambala.

Kao i sinoćna Akademija, koncert je održan u sali Kulturnog centra Opovo, koja je ovom prilikom bila bukvalno krcata. Ispred lokalne samouprave, koja je inicirala organizaciju festivala, koncert je otvorio predsednik opštine dr Zoran Tasić istakavši da je zaista srećan što je Đurđevak nakon dugo vremena obnovljen.

Program je šarmantno vodio poznati pančevački glumac Miroslav Žužić, podsetivši nas i na nekadašnjeg direktora opovačkog doma kulture Velibora Stefanovića čijom zaslugom su u Opovu krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina održavani muzički i pozorišni festivali i operske predstave.

Nastupi kulturno – umetničkih društava propraćeni su velikim aplauzima i podrškom od strane publike. Teško je nekog posebno izdvojiti, nastup domaćina je bio odličan, Sakuljani su briljirali, ali su gosti iz Boslilegrada sa zahtevnim vlaškim igrama pobrali, možda i najveći aplauz. Naravno, kao i sinoć ovacije je doživela i Opovčanka Jovana Miklić koja je u akapelu otpevala dve pesme.

Tokom koncerta imali smo prilike da vidimo igre iz Banata, Brusa, Niša, Pomoravlja, Šumadije, Mačve, Bosilegrada, Crne Trave, vlaške i šopske igre.

Đurđevak je nekada bio poznat festival na širim prostorima, nažalost, vremenom je ugašen i njegova revitalizacija sasvim sigurno je pun pogodak.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije