Ljubomir Živkov-Razglednica iz Banata: CRNO PROLEĆE-O DUDOVIMA I NJIHOVOJ TUŽNOJ SUDBINI

23/04/2017

CRNO PROLEĆE-O DUDOVIMA I NJIHOVOJ TUŽNOJ SUDBINI
Opovo, 23. april 2017
[vsw id=”YCVGtJnJqF4″ source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Ljubaznošću gospodina Ljubomira Živkova, publiciste, novinara i muzičara dobili smo „zeleno svetlo“ da našim čitaocima predstavimo nekoliko priča-razglednica koje je Živkov gostujući 31. marta u Sakulama čitao pred posetiocima.
Razglednice Ljubomira Živkova su prave riznice u kojima su sačuvane stare reči korišćene u ovim krajevima, kovanice i davno zaboravljeni germanizmi i turcizmi, običaji koji su bili obavezan deo svakodnevnog života kao i sistem vrednosti naroda našeg kraja i celog Banata.
Treća priča govori o dudovima, stablima koja su bila obavezan dekor banatskih sela, njihovoj ulozi u životu mladih banaćana i onih starijih koji su pravili rakiju od plodova, tužnoj sudbini koja ih je zadesila posle naredbe komunističkih vlasti da se poseku.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije