Ponovo gorelo u ataru: OPOVAČKI LOVCI I VATROGASCI GASILI VATRU

02/04/2017

OPOVAČKI LOVCI I VATROGASCI GASILI VATRU
Opovo, 02. april 2017;
Poslednjih nekoliko nedelja na vlažnim staništima gde preovlađuje trska sve su češći požari. Prvo je gorelo u Barandi, zatim je izgoreo dobar deo sakulskog Jera, a zatim deo opovačkog Gajgera. U petak je izbio veliki požar severoistočno od lovačke šume na Rakitašu, nakon čega je ubrzo intervenisla grupa članova opovačkog Lovačkog društva „Fazan“, uz podršku policijske patrole PS Opovo, kao i vatrogasnih ekipa iz Opova i Kovačice, tako da je veće širenje požara sprečeno.

– Gledali smo kako se ispred vatre sklanjaju dve divlje svinje sa prasićima i tri bremenite srne. Zaista je žalosna neodgovornost pojedinaca koji uništavaju ova veoma značajna staništa za divljač, izjavio je Boban Vujanović jedan od aktera u gašenju požara.

Inače, ovo je problem po kojem identičan stav imaju i zaštitari prirode i lovci. Svake godine u isto vreme dešavaju se ovakve i slične stvari i to sigurno nije slučajno. Nije tajna da trsku najčešće pale oni koji trguju sa proizvodima od trske jer paljenjem uništavaju staru trsku gde će izrasti mlada i pogodnija za njihovu proizvodnju. Naravno, trsku pojedinci pale iz obesti, a vrlo često razlog je i nemarnost kada se pali korov na njivama (što takođe nije dozvoljeno), a vatru vetar proširi bez kontrole. Nova trska će izrasti ali šteta je velika jer se pali u periodu reprodukcije divljih životinja, odnosno, kada se prase divlje krmače i tele srne. Na mestima gde je paljevina, životinje dugo ne prilaze. Isto tako, velika šteta se pravi i košenjem trske u periodu gnežđenja divljih ptica. Treba posebno napomenuti, da osim što je kažnjivo ubijati zaštićene divlje vrste, zakon ne dozvoljava i kažnjava njihovo uznemiravanje, posebno u periodu reprodukcije i uništavanje njihovih staništa.

I lovci i zaštitari apeluju na građane da se odgovorno ponašaju u prirodi, a da nesavesne prijave nadležnim organima i institucijama.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije