Još jedan ornitološki nalaz u Barandi: VELIKI LABUD NA PEČENOJ SLATINI

17/03/2017

VELIKI LABUD NA PEČENOJ SLATINI
Baranda, 17. mart 2017;
Lokalitet Pečena slatina u Barandi već duže vreme je jedno od najznačajnijih prirodnih staništa ptica u Srbiji. Svake godine na ovoj lokaciji ornitolozi zabeleže neki novi i za srpsku ornitologiju značajan nalaz. U ovom delu Potamišja zabeleženo je preko 220 vrsta ptica, prisutnost i gnežđenje brojnih retkih i zaštićenih vrsta, što je razlog više da se staništa u Barandi, ali i Opovu i Sakulama što pre zaštite.

Tokom jučerašnjeg obilaska grupa ornitologa je na Pečenoj slatini u Barandi posmatrala i fotografisala jato od pet jedinki velikog labuda (Cygnus cygnus). Ova vrsta labuda gnezdi se na severu Evrope, a u Srbiji, prvenstveno Vojvodini, pojavljuje se kao malobrojna i retka zimovalica i prolaznica na seobi.

Ono što velikog labuda razlikuje od, kod nas mnogo brojnijeg labuda grpca (Cygnus olor), jeste žuto – crni kljun bez grbe (kvrge), dok u mirovanju drži vrat pravo, a oglašava se trubećim zovom.

Inače, u Barandi su pored labuda grpca koji je lokalna gnezdarica, zabeležena sva tri vrste evropskih labudova – grbac, veliki i mali labud. (Foto: Vladan Vučković).

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Opovo, 26. april 2024 – Narednog vikenda dve fudbalske utakmice na domaćim terenima. Radnički dočekuje Budućnost iz Alibunara, „fenjeraša“ Prve južnobanatske lige, tako da je apsolutni favorit u ovom meču. U okviru Druge južnobanatske lige – zapad, Tempo je domaćin...

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama OPOVO, 20. april 2024 – U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Opovo, u utorak, 23. aprila održaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama. U Barandi, krv se...

najnovije

najčitanije