Pristup poljoprivrednim parcelama: SAOPŠTENJE PREDSEDNIKA OPŠTINE POVODOM PETICIJE

08/03/2017

SAOPŠTENJE PREDSEDNIKA OPŠTINE POVODOM PETICIJE
Opovo, 08. mart 2017;
Predsedniku opštine Opovo je prosleđena peticija koju je potpisalo 125 građana sa molbom da im se reši problem pristupa poljoprivrednim parcelama koje se nalaze u KO Besni Fok – Rit, zbog evidentne opasnosti kretanja poljoprivrednom mehanizacijom po Zrenjaninskom putu. U tekstu se navodi da su upoznati da je u proteklom periodu urađen idejni projekat poljskog puta koji bi rešio njihov problem te mole da lokalna samouprava reaguje pre početka nove poljoprivredne sezone.

Povodom ove peticije današnjim saopštenjem reagovao je i predsednik opštine dr Zoran Tasić.

– Uz potpuno uvažavanje, kako prema potpisnicima peticije, tako i njihovim opravdanim problemima, moram da primetim neke nedoslednosti u ovom zahtevu. Veoma je čudno što pokretač ove inicijative i potpisnik molbe, iako je bio odbornik osam godina u Skupštini opštine Opovo, ne zna da se opštinski budžet planira krajem godine i usvaja u decembru, tako da je vrlo licemerno tražiti realizaciju ne baš malog projekta uoči početka poljoprivredne sezone, i to bez unapred projektovanih sredstava. Još čudnije je što je isti odbornik bio tokom niza godina u redovima vladajuće grupacije i nije se tada bavio rešavanjem ovog problema, koji ne postoji od juče. I na kraju, začuđuje je me tolika amnezija, kada se dotični ne seća da je postojeće idejno rešenje odbijeno od strane nadležnih organa sa obrazloženjem da bi novi put ušao u gabarite odbrambenih nasipa, i da po njima postojeći nekategorisani putevi u potpunosti omogućavaju prilaz parcelama.  Da pojasnim. Ovo pitanje je pokrenuto 2014. godine kada je urađeno „Idejno rešenje šumskog puta pored odbrambenog nasipa u Opovu“, koje je trebalo da bude kakvo – takvo rešenje za poljoprivrednike koji imaju zemlju na teritoriji Opštine Palilula. U narednih godinu dana Opština Opovo se više puta obratila nadležnim institucijama od kojih je dobijen negativan odgovor jer predloženi vid rešenja nije ni tehnički, ni zakonski moguć.

Sve ovo me navodi na zaključak da su potpisnici ove peticije izmanipulisani, a da je pozadina ove priče politička u nameri da se sadašnja lokalna vlast diskredituje. Ako je neko imao dobru nameru da se ovaj problem reši i da eventualno, svojim angažovanjem utiče da lokalna vlast pokrene i reši ovo pitanje, trebao je da se obrati u novembru pre projektvanja budžeta i kaže da postojeće idejno rešenje nije dobilo saglasnost nadležnih državnih organa, a ne da na ovaj način stiče jeftine političke poene. Problem zaista postoji ali je način pristupa veoma diskutabilan kada oponenti sadašnje lokalne vlasti i Srpske napredne stranke, a koji su 12 godina vladali, prebacuju odgovornost na nas zanemarujući činjenicu da su imali dvanaest godina vremena i prilike da reše ovaj problem, tako da ne vidim drugi razlog osim želje da se prebaci odgovornost i diskredituje politički rival.

Ono što kao predsednik opštine mogu u ovom trenutku da kažem jeste da ova lokalna samouprava neće ovaj problem „gurnuti pod tepih“. Veoma ozbiljno ćemo pristupiti problemu i poterbi naših sugrađana da bezbedno dođu do svojih parcela na više od 4.000 hektara obradivih površina sa desne strane Tamiša. Obećavam da ću u skladu sa svojim nadležnostima i autiritetom  u razgovoru sa nadležnim institucijama pokušati da nađem pravo i adekvatno rešenje i da ću do kraja godine građanima iskreno reći da li mogu da ga rešim, ako mogu, kada ću ga rešiti i koliko će koštati. Mi smo ozbiljni ljudi  koji su odgovorni pred građanima, ne lažemo i ne manipulišemo, tako da će odgovor na ovo pitanje kao i na pitanje famoznog projekta puta „Opovo – Debeljača“ dobiti epilog do kraja ove godine, gde ćemo potpuno iskreno i bez ikakvog uvijanja upoznati javnost Opštine Opovo sa pravom i argumentovanom istinom.

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije