Inspekcija za zaštitu životne sredine: OBAVEZA UKLANJANJA RADIOAKTIVNIH GROMOBRANA

04/03/2014

OBAVEZA UKLANJANJA RADIOAKTIVNIH GROMOBRANA
Opovo, 04.03.2014.godine
U vezi Zakona o zaštiti od jonizujućeg zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, a na preporuku Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, sprovedeno je istraživanje i inspekcijska kontrola usmerana u pravcu detektovanja izvora jonizujućeg zračenja na teritoriji opštine Opovo.
U konrolu su bila uključena sva predilekciona mesta – visoke zgrade prvenstveno građene pre 80-ih godina kada su ugrađivani radioaktivni gromobrani i jonizujući detektori dima, ali i sve ostale zgrade.
Utvrđeno je da se na teritoriji opštine Opovo nalazi samo jedan radioaktivni gromobran na krovu mlina – pekare vlasništvu „Agros “ AD Opovo. Još jedan postojeći radioaktivni gromobran kao i jonizujući detektori dima nalazili su se na krovu silosa i preuzeti su, transportovani i uskladišteni od strane ovlašćenog Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ 2010. godine o trošku vlasnika. U ovom slučaju, takođe, preporučen je ovaj zakonski postupak.
Ovim Zakonom propisuju se mere zaštite života i zdravlja ljudi i zaštite životne sredine od štetnog dejstva jonizujućeg zračenja i mere nuklearne sigurnosti. Zakonom je zabranjena ugradnja radioaktivnih gromobrana i jonizujućeg detektora dima i propisano je njihovo uklanjanje do 23. maja 2014. godine.
Radioaktivni gromobrani karakterističnog su izgleda na  visokom postolju i kružnim delom na vrhu i emituju radonuklide kobalt 60 te i europijum 152 i 154.
U slučaju prisustva još nekog radioaktivnog gromobrana, potrebno je prijaviti opštinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije