Psi lutalice sve češće napadaju: UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA STOPIRAJU ZOOHIGIJENU, REPUBLIČKI INSPEKTOR BEZ SLUHA ZA LOKALNI PROBLEM

03/02/2017

UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA STOPIRAJU ZOOHIGIJENU, REPUBLIČKI INSPEKTOR BEZ SLUHA ZA LOKALNI PROBLEM
Opovo, 03. februar 2017;
Stalno prisutni problem napuštenih životinja periodično je izraženiji pojavom većeg broja pasa na ulicama i učestalijim napadima na ljude i životinje. U protekle dve nedelje inspekcijskoj službi prijavljeno je više napada od strane čopora pasa ispred škole u Sakulama, napadanuta je službenica pošte kada je na nju nasrnuo čopor od 15 pasa u ulici Ive Lole Ribara u Opovu dok je dostavljala poštu. U Barandi, na registrovanom poljiprivrednom gazdinstvu Dejana Vaića čopor pasa lutalica udavio je deset gravidnih ovaca i prouzrokovao vlasniku veliku ekonomsku štetu.

Po prijavi Borisa Okanovića ispred Društva  za zaštitu životinja „Napuštene životinje“, Opština Opovo je zaštitniku građana  dostavila izjašnjenje  da je tri godine pretpostavljeni rok u okviru koga će naša nerazvijena opština, ukoliko obezbedi  novčana sredstva, moći da ispuni zakonske obaveze vezane za formiranje zoohigijenske službe i izgradnju prihvatilišta za napuštene životinje. U međuvremenu, i skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji opštine Opovo, usluge hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica, opština je rešavala sklapanjem ugovora sa odgovarajućim službama sa teritorije drugih jedinica lokalne sasamouprave. U protekle dve godine to su bile službe JKP „Đunis“ Ub, JKP „Drugi oktobar“ Vršac i „Veterinarska stanica Pančevo“ d.o.o.

Poslednja Okanovićeva prijava na osnovu koje je postupala Republička veterinarska inspekcija stavila  je nadležne organe opštine Opovo u poziciju „vezanih ruku“. Šef odseka veterinarske inspekcije Milica Vurdelja u toku vršenja inspekcijskog nadzora predočila je da „Veterinarska stanica Pančevo“ nelegalno obavlja delatnost  i na pitanje koga lokalna samouprava da angažujemo dobijen je odgovor da lokalna samouprava nema pravo bilo koga da angažuje i da mora formirati zoohigijensku službu i napraviti prihvatilište.

U ovom slučaju  inspekcijski organi se selektivno  pozivaju  na primenu zakonskih propisa. Većina  lokalnih samouprava, koje kao i opština Opovo  nisu u  mogućnosti da sagrade skupa prihvatilišta i finansiraju sopstvenu zoohigijensku službu preko drugih službi rešavaju ovaj problem.

Zakon o dobrobiti životinja uređuje obavezu udruženja registrovanih za zaštitu dobrobiti životinja „da svojim delovanjem aktivno učestvuju u zaštiti dobrobiti životinja na način kojim se ne povređuje etika i prava drugih građana“, a svima je jasno na šta se svodi briga ovih društava i kada se  radi o pravima ljudi  i o dobrobiti  samih životinja kao i poštovanju pravnih i etičkih normi.

U isto vreme, nadležni i građani naše opštine i susreću se sa konkretnim problemima  za koje se mora što pre pronaći efikasno rešenje.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije