U zajedničkom interesu: RAONIK ZA ČIŠĆENJE SNEGA DOPREMLJEN U SAKULE

17/01/2017

RAONIK ZA ČIŠĆENJE SNEGA DOPREMLJEN U SAKULE
Sakule, 17. januar 2017;
Na inicijativu grupe poljoprivrednika iz Sakula, a po dogovoru sa lokalnom samoupravom, ovih dana je sprovedena nabavka raonika za čišćenje snega. Raonik je danas dopremljen u Sakule gde ga je preuzeo Goran Martinov, koji se dobrovoljno prijavio za čišćenje sporednih ulica u ovom naselju.

I ranijih godina pojedini sakulski domaćini (Martinov, Prvulj, Erdeljan, Ikonov, Vodeničar…) nesebično su sa svojom mehanizacijom, zajedno sa komunalnim preduzećem učestvovali u akcijama čišćenja lokalnih saobraćajnica tokom kriznih situacija kada su mećave praćene jakim vetrovima blokirale puteve prema Opovu i Idvoru. Na osnovu toga potekla je i ova ideja, koja se iskristaslisala prilikom studijskog putovanja grupe naših stočara u Austriju gde je ustaljena praksa da lokalni poljoprivrednici čiste sneg u svojim selima. Naime, u Austriji država obezbeđuje traktor, raonik i gorivo poljoprivrednicima u ovu svrhu, a njihova obaveza je da čiste seoske ulice. Mada smo daleko od austrijskog standarda, predsednik opštine dr Zoran Tasić je istakao da je ovo odlična praksa koju je Opština Opovo delimično sprovela. U našem primeru, lokalna samouprava je posredno, preko mesne zajednice obezbedila gorivo i izvršila nabavku raonika, dok će Goran Martinov koristiti svoj traktor.

Ovo će nam puno značiti jer ćemo u periodima jačih padavina, pored komunalnog preduzeća koje će se baviti glavnim saobraćajnicama, moći da očistimo poprečne ulice i na taj način omogućiti građanima Sakula da normalno funkcionišu, bilo sa svojim vozilima ili kao pešaci, rekao nam je pokretač ove ideje Goran Martinov.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić je ukazao da ovo nije prvi put da sakulski poljoprivrednici pokazuju svoju odgovornost kada je u pitanju opšti društveni interes, jer su i ranije učestvovali u opsežnim akcijama čišćenja snega, kao i na uređenju atarskih lenija.

Kada je ova inicijativa došla do mene ja sam je vrlo rado prihvatio i dogovorili smo se da ove godine lokalna samouprava sprovede nabavku raonika za čišćenje snega, a mesna zajednica preko logističke podrške opštine obezbedi gorivo. S druge strane oni će biti angažovani na čišćenju, a mi ćemo se potruditi da u narednom periodu nabavimo i neku radnu mašinu. U svakom slučaju ovo je dobar primer kako se uz relativno minimalna sredstva i dobre volje uz zajedničku saradnju pojedinaca i lokalne samouprave može napraviti nešto u opštem interesu svih građana Sakula, poručio je predsednik opštine.

Prema planu opštinske zimske službe, JP „Mladost“ Opovo će održavati glavni lokalni put, odnosno glavnu ulicu kroz Sakule, dok će Martinov biti zadužen za poprečne i sporedne ulice.  

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“ (video)

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“ (video)

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“  https://youtu.be/4kGm-gU-OjE OPOVO, 11. april 2024 – Predškolci PU „Bambi“ danas su bili gosti Rasadnika cveća „Florenca“ u Opovu. Pored obilaska i razgledanja cveća, predškolci su imali i malu edukativnu radionicu koju...

najnovije

najčitanije