Izložba 50 godina rokenrola u Opovu: KAD SE SRETNU STARA GARDA I NASLEDNICI

15/01/2017

KAD SE SRETNU STARA GARDA I NASLEDNICI
Opovo, 15. januar 2017;
[vsw id=”qJT4Gq-zsHY” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Istorijsko – dokumentarna izložba fotografija i eksponata povodom jubileja 50 godina rokenrola u Opovu okupila je bivše i sadašnje muzičare svih generacija iz Opštine Opovo i okoline, kao i brojne ljubitelje ove vrste muzike.
Kako organizatori navode, podeljeno je 200 publikacija specijalno štampanih za ovu priliku, što manje – više odgovara broju prisutnih koji su sinoć obišli i pogledali izložbu, a za koju stalni posetioci Galerije „Jovan Popović“ u Opovu kažu da je bila jedna od najposećenijih u poslednjih par decenija.

Postavka izložbe sadrži 160 fotografija i plakata, nekoliko desetina eksponata među kojima su gitare, pojačala, magnetofoni, gramofoni i gramofonske ploče, a sve je propraćeno štampanjem publikacije u kojoj je tekstom i fotografijama hronološki predstavljen istorijat opovačkog rokenrola od 1966. godine do danas.

Vd direktor ONB Opovo i ujedno autor izložbe i publikacije „Rokenrol u Opovu – 50 godina“ Čeda Vučković izrazio je zadovoljstvo velikim interesovanjem i dobrim reakcijama prisutnih.

–  Ova izložba je pre svega dokument istorije kulture naše sredine. Rokenrol je sastavni deo kulture 20. i 21. veka i kao takav je vršio ogroman uticaj i menjao sisteme vrednosti od politike, preko umetnosti do mode i obrazaca ponašanja. Posebno sam ponosan na izradu i štampanje publikacije koja će ostati kao svedočanstvo na ovaj period lokalne istorije, rekao nam je autor izložbe.

Specijalni gosti na otvaranju bili su poznati srpski muzičari Milan Đurđević i Tijana Sretković iz grupe Neverne bebe. Đurđević je otvorio izložbu istakavši značaj ovakvih kulturnih događaja.

U Opovu se više ne osećam kao gost i želim da kažem da ovde zaista prepoznajem jednu dobru energiju. Rokenrol nije samo deo muzičke kulture, to je jedan opšti proces koji je obeležio jedno veliko vreme, a mislim da će biti vrsta alternative i u budućim godinama. Što se tiče samog događaja, hoću da kažem da vam zavidim jer ovakvu izložbu obeležavanja jubileja rokenrola i ovakvu publikaciju retko koji grad u Srbiji ima, poručio je prisutnima Milan Đurđević.

Izložbu je pratila dobra atmosfera uz druženje muzičara, a jedan od veterana opovačkog rokenrola Jovica Maksa kaže da je ovo retka prilika da se susretnu muzičari, pre svega iz stare garde, a da ove fotografije evociraju puno lepih uspomena.

A tamo gde su muzičari uvek je i dobra „svirka“. Jedna od retkih izložbi gde se „diraju“ eksponati tako da su na kraju izložena pojačala uključena u struju, pa je krenuo spontani jam session koji su vodili gitarista Goran Repek, Zoran Lazić na basu i bubnjari Rade Krivokuća i Aleksa Savulov. Posebne simpatije prisutnih pobrao je najmlađi opovački muzičar, bluz gitarista Marko Lazić, koji je pokazao zavidno umeće na svom instrumentu.

.

  

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

„Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo OPOVO, 8. april 2024 – Na sceni Kulturnog centra Opovo odigrana je pozorišna predstava „Sećaš li se“, a ljubitelji pozorišne umetnosti i ovog puta su ispunili salu, uživali u predstavi, a glumice ispratili gromkim...

najnovije

najčitanije