Udruženje sportskih ribolovaca „Linjak“ Opovo: NADA ZA TAMIŠ

28/12/2016

NADA ZA TAMIŠ
Opovo, 28. decembar 2016;
U poslednjih nekoliko godina naš Tamiš, reka koja pripada svima nama, postala je privatna ,,prćija’’ nekolicine lopova i ribokradica. Na nekada, ribom najbogatijoj reci Vojvodine, sada je teško upecati iole krupniju ribu. Jedan ribočuvar, koji je do sada obavljao taj nezahvalan posao nije  fizički mogao da pokrije teren i izbori se sa nesavesnim a često i nasilnim mrežarošima, grabuljašima i strujarošima. Ti ljudi bez trunke morala, misleći samo na lako zarađen novac pokrali su ribu, ne od nas nego od naše dece koja bi trebalo da, kao mi nekada, uživaju u ribolovu na našem Tamišu. Ipak, pojavila se nada da će se reka oporaviti i sačuvati. Naime, Ribolovački savez Vojvodine koji upravlja ribljim fondom na reci Tamiš, pojačao je ribočuvarsku službu sa četiri ribočuvara koji na raspolaganju imaju dva ,,Bigfut’’ čamca i dva vanbrodska motora ,,Honda’’ od 20 konjskih snaga. Takođe, opremljeni su mobilnim kamerama i GPS uređajima i ostalom modernom opremom neophodnom za obavljanje posla. Novi ribočuvari imaju punu podršku i pomoć policije kako bi se osigurala njihova sigurnost na terenu. Značajno je da je nove ribočuvare podržao i predsednik opštine Opovo, dr Zoran Tasić koji im je uručio delove neophodne zimske opreme. Inače, novi ribočuvari su se već pokazali i to na delu Tamiša koji je bio najugroženiji; kod Jabuke i Glogonja oduzeli su 180 senkera i više hiljada metara mreža. Sada im je teritorija proširena i uzvodno do brane u Opovu, a po potrebi će ići i do Sakula.  Organizacija Udruženi ribolovci Srbije stavila im je na raspolaganje svoj sistem za obaveštavanje i uzbunjivanje u kojem učestvuju svi zainteresovani ribolovci.

Reka Tamiš je naše bogatstvo i treba da svi imamo ista prava da uživamo u njoj.Ona može da postane značajan izvor prihoda kao turistička destinacije na samom pragu velikog grada kao čista i ribom bogata reka. Setimo se da je do pre nekoliko godina vikendom na Tamišu pecalo i po nekoliko hiljada ribolovaca. Ako predpostavimo da je samo svaki drugi nešto kupio na pijaci, u prodavnici ili svartio na piće u neki od kafića dolazimo do ne baš zanemarljivog priliva novca u budžet  naših građana. Ako bi tu ponudu malo više promovisali i obogatili, Tamiš bi postao ,,koka koja nosi zlatna jaja’’ na dobrobit svima umesto da ga nemilosrdno koristi i pljačka nekolicina lopova.

STIGLE DOZVOLE ZA 2017. GODINU

Ribolovački savez Vojvodine prvi je u Srbiji zadužio nove dozvole i one se već od sutra mogu kupiti u Udruženju sportskih ribolovaca ,,Linjak’’ u Opovu. Postoji mogućnost kupovine na više mesečnih rata uz garanciju čekom. Cene su iste kao prošle godine: 6000 dinara za seniore i 3000 dinara za povlaštene kategorije (penzioneri stariji od 65 godina, omladinci i žene).Članarina je 500 dinara ali nije obavezna. Napomena: dozvolu po Zakonu građani mogu kupiti samo u opštini u kojoj imaju prebivalište.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Opovo, 26. april 2024 – Narednog vikenda dve fudbalske utakmice na domaćim terenima. Radnički dočekuje Budućnost iz Alibunara, „fenjeraša“ Prve južnobanatske lige, tako da je apsolutni favorit u ovom meču. U okviru Druge južnobanatske lige – zapad, Tempo je domaćin...

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama OPOVO, 20. april 2024 – U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Opovo, u utorak, 23. aprila održaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama. U Barandi, krv se...

najnovije

najčitanije