Zavod za javno zdravlje Pančevo: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA GRIPA U JUŽNOBANATSKOM OKRUGU

14/12/2016

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA GRIPA U JUŽNOBANATSKOM OKRUGU
Pančevo 14.12.2016.
Na osnovu pokazatelja geografske raširenosti u Južnobanatskom okrugu je registrovana stopa incidencije oboljenja sličnih gripu na nivou uobičajenom za sporadične i izolovane slučajeve oboljenja, ukupni intenzitet aktivnosti virusa gripa je ispod praga srednjeg intenziteta u svim opštinama.
U odnosu na prethodnu nedelju Sentinel nadzora u 49. nedelji/2016. (od 05.12- 11.12.2016. godine) trend incidenceije oboljenja sličnih gripu je u porastu u opštinama Pančevo, Vršac, Alibunar, Bela Crkva i Opovo, dok je u ostalim opštinama Južnobanatskog okruga na prošlonedeljnom nivou posmatranja.
Analizom Populacionog nadzora prijava oboljenja sličnih gripu za 2016/2017 godinu od 01.10.2016 – 11.12.2016. godine, praćenjem cele populacije Južnobanatskog okruga, broj prijavljenih sa oboljenjem sličnim gripu iznosi 530 što je na istom nivou za isti period posmatranja u sezoni 2015/16 godine kada je iznosio 531. Ako posmatramo nedeljni trend u dvostrukom je porastu u odnosu na prethodnu nedelju i 35% u odnosu na isti prošlogodišnji period posmatranja, najveći je u uzrasnoj grupi od 15-29 godina.
Od početka nadzora, na teritoriji Južnobanatskog okruga iz četiri sentinelna uzorka – Dom zdravlja Pančevo zdravstvena stanica Omoljica, 13.12.2016. godine potvrđena je infekcija virusom gripa tipa A (H3), kod sva četiri pacijenta školskog uzrasta.
Zbog povećanog broja oboljenja slična gripu u naseljenom mestu Omoljica u školskom kolektivu OŠ „Dositej Obradović“, sa četiri laboratorijski potvrđena slučaja gripa stekli su se uslovi za prijavu epidemije gripa lokalnog tipa.

Ukoliko ste bili u kontaktu sa osobama obolelim od gripa pratite svoje zdravstveno
stanje tokom sedam dana od kontakta, a u slučaju pojave simptoma gripa ostanite kod kuće:
• Obavezno odležati
• Provetravati prostoriju često
• Uzimati dosta tečnosti (supe, negazirani sokovi, limunade, čajevi…)
• Ukoliko imate povišenu temperaturu preko 38°C, suvi kašalj, otežano disanje i bolove u mišićima i zglobovima javite se svom doktoru.
• Lekove koristite isključivo po savetu doktora

Mere prevencije
Specifična mera – Vakcinacija
Opšte mere
• Pokrijte usta i nos maramicom kada kijate i kašljete
• Odmah bacite upotrebljenu maramicu u kantu za otpatke
• Redovno perite ruke tekućom vodom i sapunom
• Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje ako kijate i kašljete
• Provetravajte prostorije

Načelnik centra za prevenciju i kontrolu bolesti
Mr sci med. dr Slađana Tomić
specijalista epidemiologije

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije