Lokalni krizni centar opštine Opovo: OBAVEŠTENJE U VEZI POJAVE AVIJARNE INFLUENCE – PTIČJEG GRIPA

09/12/2016

OBAVEŠTENJE U VEZI POJAVE AVIJARNE INFLUENCE – PTIČJEG GRIPA<

Opovo, 09. decembar 2016;

Zbog aktuelne epizotiološke situacije u zemlji nastale registrovanjem ptičjeg gripa izazavanog virusom H5N8 kod 7 uginulih jedinki labudova na području Koviljsko-Petrovaradinskog rita, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine dato područje proglasilo je zaraženim.U okviru mera preduzetih u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i nalogom Nacionalnog kriznog centra , posle sastanka Regionalnog kriznog centara održanog u Pančevu, 08.12.2016. godine, u prostorijama opštinske uprave Opovo u petak 09.12.2016. godine održan je sastanak Lokalnog kriznog centra opštine Opovo.

Virus H5N8 patogen je samo za ptice i živinu. Nije zoonoza, što znači da se ne prenosi na ljude. Sa divljih i vodenih ptica, kod kojih izaziva pojedinačna uginuća može se proširiti na domaću živinu kod koje dolazi do masovnih uginuća. Virus se izlučuje iscedkom iz oka, nosa, fecesom i širi se direktnim ili indirektnim kontaktom domaće živine sa divljim i vodenim pticama. Sa obolele živine zaraza se prenosi preko kontaminiranih vozila ili opreme, preko jaja, mesa, izlučevina, krvi, leševa uginule živine, preko glodara i štetočina, zaražene odeće i obuće.

Zbog velikih ekonomskih gubitaka u preventivne svrhe veoma je važno primeniti biosigurnosne mere. Treba onemogućiti izlazak domaće živine iz dvorišta, naročito na obodima naseljenih mesta. Postaviti dezo-barijere na ulasku u objekte naročito farme živine, kontrolisati kretanje životinja i ljudi, sprovoditi redovno čišćenje, pranje, dezinfeciju.

Preporuka Ministarstva zdravlja je da se veterinari i vlasnici živine vakcinišu.

Ukoliko se bolest pojavi, Ministarstvo proglašava gadinstvo zaraženim i određuje granice zaraženog i ugroženog područja.Vrši se eutanazija živine i ptica u zaraženom dvorištu ili na farmi, kao i neškodljivo uništavanje leševa i jaja na licu mesta uz zakopavanje, sprovođenje dezinfekcije i ostalih mera predviđenih Zakonom.

U većini evropskih zemalja bolest je dijagnostikovana, ali je samo u Mađarskoj  došlo do širenja na domaću živinu.

Obavezno je prijavljivanje uginulih divljih ptica ili domaće živine kada postoji sumnja na avijarnu influencu Lokalnom kriznom centru ili nadležnoj veterinarskoj službi.

dr vet.med.  Marina Mitrović – predsednik LKC<

 

.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Opovo, 26. april 2024 – Narednog vikenda dve fudbalske utakmice na domaćim terenima. Radnički dočekuje Budućnost iz Alibunara, „fenjeraša“ Prve južnobanatske lige, tako da je apsolutni favorit u ovom meču. U okviru Druge južnobanatske lige – zapad, Tempo je domaćin...

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama OPOVO, 20. april 2024 – U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Opovo, u utorak, 23. aprila održaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama. U Barandi, krv se...

najnovije

najčitanije