Ludaja Fest 2016: NAJSLAĐA LUDAJA ZVONKA GASENBERGERA, NAJTEŽA STEVANA KIRHNERA

25/09/2016

NAJSLAĐA LUDAJA ZVONKA GASENBERGERA, NAJTEŽA STEVANA KIRHNERA
Opovo, 25. septembar 2016;
[vsw id=”ZqHDZOMC7Rc” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Šesti po redu Ludaja Fest okupio je do sada rekordan broj takmičara, a nije izostala ni dobra poseta.
Manifestacija koja za cilj ima afirmaciju ludaje kao povrtarskog proizvoda ali i izražen etno karakter i promovisanje agroturizma, opravdala je očekivanja organizatora Udruženja proizvođača povrća, voća, cveća i lekovitog bilja „Lala“ iz Opova.
dsc_3012

– Nažalost, uzgajanje ludaje ili bundeve je u opadanju, a u pitanju je značajan povrtarski proizvod sa izuzetnim nutritivnim i energetskim vrednostima, kao i brojnim lekovitim svojstvima, rekao nam je ispred organizatora manifestacije predsednik udruženja „Lala“ Veljica Josić.

Manifestaciju je otvorio predsednik opštine dr Zoran Tasić, koji je u uvodnom izlaganju istakao značaj organizovanja ovakvih festivala čiji je cilj promocija etno i agro turizma, nakon čega je simboličnim udarcem čekića u raonik i zvanično započeo šesti po redu Ludaja Fest.
dsc_3092

Naravno, najveću pozornost prisutnih i ovog puta su privukla takmičenja u kojoj učestvuju deca. Preko 80 takmičara školskog uzrasta učestvovalo je u nekoliko disciplina. Kako kažu organizatori, u pitanju su banatske dečje igre iz prošlosti, odnosno vremena kada nije bilo savremene tehnologije i kada se igralo van kuće, a kao igračke služile tikve i šapurine.

U takmičenju brzog kotrljanja ludaje pobedio je Ivan Popov, kolica od ludaje najbrže je vozio Đorđe Budimirov, ludaju je najdalje bacio Strahinja Giošev, a najveštiji u pravljenju bunara od šapurina bio je Lazar Babajanin. Specijalna priznanja dobili su i najmlađi učesnici u svakoj disciplini. Za svu decu koja su se takmičila, sponzori manifestacije obezbedili su paket slanih i slatkih poslastica, sokove i majicu, a za užinu po pljeskavicu.
dsc_3123

Između takmičenja, prisutne je zabavljalo Kulturno umetničko društvo „Čigra“ gde je nastupilo nekoliko ansambala od najmlađih do veterana.

Ništa manje pažnje nisu privukla takmičenja za odrasle. Mada nema puno veze sa ludajama, u okviru manifestacije organizuje se takmičenje u kuvanju riblje čorbe, a od ove godine je uvedena i nova disciplina – prženje ribe na talandari. Prema oceni žirija, najbolju riblju čorbu skuvao je Bojan Kozlovački iz Pančeva, dok je opovačko – sefkerinska ekipa Zinko i drugari uzela pehar za umeće u prženju ribe.
dsc_3143

Na kraju i glavne nagrade, koje su sve ostale u Opovu. Najukusniju pitu ludajnicu spremila je Danica Markov, a najslađu ludaju prema analizi stručnjaka iz Instituta „Tamiš“ Pančevo, ove godine je doneo Zvonko Gasenberger. Njegova ludaja sadrži čak 16,25% šećera. Najveću i ujedno najtežu ludaju uzgajio je poljoprivrednik Stevan Kirhner i njena težina je 67,350 kg.
dsc_3155

Što se tiče šacovanja ludaje, na samom početku manifestacije, jedan od gledalaca je nasumice izabrao ludaju iz gomile, koju su svi prisutni mogli da ošacuju i pogađaju težinu. Na opšte iznenađenje, najpribližniju cifru dala je šestogodišnja Ena Aćimov iz Barande, ali kako sama priznaje, šacovanje je uradila uz asistenciju svoga dede Mikice Gligorića. Ena je ošacovala 18,330 kg, a ludaja je bila teška 19,400 kg.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije