Aktiv žena Opovo: IZLET DO RUMUNSKOG TEMIŠVARA

25/09/2016

IZLET DO RUMUNSKOG TEMIŠVARA
Opovo, 25. septembar 2016:
U režiji Aktiva žena Opovo, prošlog vikenda je organizovan izlet u Temišvar. Kako je interesovanje bilo veliko i prijavilo se čak 70 žena, pored autobusa na put se krenulo sa još jednim kombijem, a ekskurzija je u Temišvar stigla oko 11:00 časova. Uz turističkog vodiča obilazio se grad, a nakon ručka u restoranu Karađorđe, usledilo je slobodno vreme koje su učesnice ekskurzije iskoristile svaka na svoj način.
dscn8865

O Temišvaru i obilasku grada prilog nam je napisala naša saradnica iz Aktiva žena Marijana Prodanović:

Prvo sto smo videli je impozantna Rumunska saborna crkva koja ima 11 tornjeva. Na krovovima je crep zaštićen posebnom glazurom u boji, a kao motiv za šaru su uzete šare sa banatskih tepiha. Iz Rumunske saborne crkve se izlazi na Trg Pobede, sa kojeg je i počela rumunska revolucija 1989. Godine. Na Trgu Pobede se nalazi Zdanje opere i nacionalnog teatra i dvorac Janka Sibinjanina (Janjoša Hunjadija). Još jedan zanimljiv podatak je da je Temisvar 12.11.1884. bio prvi grad u Evropi koji je dobio električno ulično osvetljenje.
dscn8843

Sa Trga Pobede smo nastavili do Trga Slobode, na kome se nalazi spomenik Decebalu koji je bio poslednji kralj Dačana i uspešno odolevao rimskoj ekspanziji sve do dolaska cara Trajana. Pored spomenika Decebalu na trgu se moze videti maketa užeg centra Temišvara kao i spomenik Janu Nepomuku koji je zaštitnik banatskih katolika.
14333638_361165034272575_6575975627477204176_n

Od Trga Slobode se pešačkom zonom nastavlja do Trga Ujedinjenja. Tu se mogu videti stare zgrade na kojima se renoviraju fasade, a sve to finansira Evropska unija. Dolazimo do Trga Ujedinjenja na kojem se nalazi Srpska saborna crkva tj. Crkva Svetog Đorša, zgrada Vikarijata Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, Rimokatolička katedralna crkva. Tu je i zdanje u kojem je nastala i formirana Srpska Vojvodina i Tamiški Banat, a u njoj je sada Muzej baroka. Inace u vreme kuge je sam trg i većina zgrada bilo spaljeno, a sa njima i Srpska saborna crkva, da bi 1784 bila sagrađena nova na temeljima stare crkve. Na centralnom delu trga je spomenik Svetom trojstvu kao zaštitniku Grada Temišvara od kuge.
dscn8817

.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije