Aktivna socijalna politika: POMOĆ ZA PORODICU BARBU – STANOJEVIĆ

16/09/2016

POMOĆ ZA PORODICU BARBU – STANOJEVIĆ
Sefkerin, 16. septembar 2016;
[vsw id=”KeqfW0tdGkQ” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]

Porodica Barbu – Stanojević iz Sefkerina broji deset članova. Supružnici i osmoro maloletne dece uzrasta od osam meseci do 13 godina žive u oronuloj kućici na krajnjoj periferiji naselja, u dve sobice ukupne veličine dvadesetak kvadrata.
dsc_2584

Nelegalni objekat u kojem obitavaju potpuno je neuslovan. Krov prokišnjava, nemaju legalna priključenja za struju i vodu, koje inače koriste iz komšiluka i zauzvrat „skupo“ plaćaju. Suprug Jovan Barbu radi sezonske poslove, primaju socijalnu pomoć ali je to dovoljno tek za „golo“ preživljavanje. Oskudevaju u hrani, odeći i drugim osnovnim stvarima za život.

Supruga Sanela Stanojević obraćala se mnogim institucijama, a onda je, kako kaže čula za projekat Otvorenih vrata gde je mnogima pomoć pružena i odlučila se da pošalje pismo predsedniku opštine.
dsc_2565

– Pokušavala sam na više mesta, ranije i u opštini i onda sam se odlučila da pošaljem pismo lično predsedniku opštine. Napisala sam mu sve, da nemamo za hranu, za hleb, odeću, a dolazi zima, nemamo drva, kao ni šporet, rekla nam je Sanela.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić pismo je primio juče i već danas je sa svojim saradnicima, opštinskom većnicom iz Sefkerina Ankicom Simin – Damjanov i predsednikom Saveta mesne zajednice Sefkerin Sašom Komarovim organizovao obilazak ove porodice u skladu sa praksom da u vezi svakog iznetog problema i zahteva lično izađe na teren.
dsc_2572

– Juče sam redovnom poštom dobio jedno jako potresno pismo, da žena živi sa osmoro dece, bez struje i vode, a kuća prokišnjava. S obzirom da sam otac dvoje dece nisam mogao da ostanem imun na ovakvu priču, došao sam da se lično uverim i mislim da ono što sam video dovoljno govori o situaciji u kojoj se ova porodica nalazi, rekao je prilikom obilaska kuće predsednik opštine.

Predstavnici lokalne samouprave, porodici Barbu – Stanojević uručili su kao „prvu pomoć“ nekoliko paketa hrane i kućne higijene, kao i slatkiše i slane poslastice za decu. Tasić se prilikom obilaska i u razgovoru sa Sanelom upoznao sa svim problemima ove porodice i već danas pokrenuo niz mera za rešavanje njihovih najvećih problema.
dsc_2579

– U ovom slučaju prvo moramo da rešimo problem vode, struje i prokišnjavanja, a u ponedeljak će komisija i građevinska inspekcija izaći na lice mesta, konstatovati stanje i u okviru projekta pomaganja socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva kada su u pitanju stambeni objekti pomoći sa najverovatnije maksimalnim projektnim iznosom, što u praksi znači rehabilitaciju objekta u kojem žive.

Kako je u pitanju nelegalan objekat, Tasić je rekao da će kao privremeno rešenje porodici biti obezbeđen i finansiran rad jednog agregata, dok će komunalno preduzeće obezbediti dovod vode. Takođe, za četvoro dece koje su školskog uzrasta, u saradnji sa školom obezbediće se užina i knjige, kao i sve što im bude potrebno za normalno školovanje, o čemu će voditi računa većnica zadužena za socijalna pitanja Ankica Simin – Damjanov.
dsc_2582

Sanela priznaje da je iznenađena posetom lično predsednika opštine i ima samo reči hvale za ovaj gest.

– Zadovoljna sam jer do sada mi niko nije pomogao. Za ono što mi je predsednik obećao da će pomoći ja sam mu puno zahvalna, rekla je nakon posete i razgovora sa predednikom opštine Sanela Stanojević.

Kako je najavljeno već u ponedeljak komisija i građevinska inspekcija proceniće situaciju i opredeliti sredstva kako bi se što pre započeli radovi na rehabilitaciji objekta u kojem žive, dok će Mesna zajednica Sefkerin organizovati prikupljanje odeće za ove mališane.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije