Hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica: PROBLEM VLASNIČKIH PASA NA ULICAMA

13/09/2016

PROBLEM VLASNIČKIH PASA NA ULICAMA
Opovo, 13. septembar 2016;
Nastavlja se uklanjanje napuštenih pasa sa ulica opštine Opovo. U jutrašnjoj akciji uhvaćeno je 12 pasa u sva četiri naseljena mesta naše opštine.
Ono što je primećeno kao problem u prethodnim hvatanjima je da nam se javilo nekoliko vlasnika čiji su psi zatečeni na ulici i uhvaćeni od strane ovlašćene službe. Na osnovu Odluke o uslovima za držanje i zaštitu domaćih životinja na teritoriji opštine Opovo iz 2014. godine. Član 36. ove Odluke reguliše ovakve situacije: „ U slučaju da prilikom hvatanja napuštenih pasa ili mačaka bude uhvaćena životinja koja ima vlasnika, vlasnik je može preuzeti uz naknadu odgovarajućeg iznosa hvatanja i zbrinjavanja napuštenih životinja sa prevozom“
dscn4114

Takođe,  u skladu sa ovom Odlukom, pas se može slobodno kretati samo u stanu ili dvorištu u objektima individualnog stanovanja pod uslovom da mu je onemogućen izlazak iz dvorišta; psi se mogu izvoditi samo na povodniku, dok agresivni psi moraju imati zaštitnu korpu na njušci; neobeleženi pas bez zaštitne korpe i povodnika koji se zatekne na javnoj površini smatra se lutalicom; obeleženi pas koji se zatekne na javnoj površini bez prisustva vlasnika smatra se psom bez nadzora; vlasnik odnosno držalac pasa i mačaka, dužan je da pravilnim držanjem i drugim merama i sredstvima spreči da kućni ljubimci ugroze ljude i okolinu, da omogući nadležnoj veterinarskoj službi obaveznu godišnju vakcinaciju protiv besnila, dehelmitizaciju i spreči rađanje nećeljenih kućnih ljubimaca kastracijom mužjaka i sterilizacijom ženki.

Poštovanjem uslova i mera utvrđenih Odlukom o uslovima za držanje i zaštitu domaćih životinja na teritoriji opštine Opovo vlasnici pasa i mačaka u mnogome doprinose savesnom i humanom držanju životinja i  smanjenju broja pasa na našim ulicama.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije