Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom: OBAVEZA OTVARANJA POSEBNOG NAMENSKOG PODRAČUNA KOD UPRAVE ZA TREZOR

07/09/2016

OBAVEZA OTVARANJA POSEBNOG NAMENSKOG PODRAČUNA KOD UPRAVE ZA TREZOR
Opovo, 07. septembar 2016;
Registrovana pravna lica, koja imaju svoj matični broj i PIB, u koja spadaju i udruženja građana odnosno organizacije civilnog društva, kojima se vrši prenos dinarskih sredstava iz budžeta, pripadaju ostalim – posebnim korisnicima javnih sredstava – tip KJS 8, i dužni su da se upišu i otvore poseban namenski podračun kod filijale Uprave za trezor (u daljem tekstu: Uprava), prema svom sedištu.

Propis kojim je ova procedura regulisana je Pravilnik o načinu utvrđivanja i evidentiranja korisnika javnih sredstava i o uslovima i načinu za otvaranje i ukidanje podračuna kod uprave za trezor (“Sl. glasnik RS”, br. 113/2013, 8/2014 i 24/2016 – u daljem tekstu: Pravilnik), koji možete pogledati ovde.

Dokumentacija za upis udruženja građana kod Uprave definisana je čl. 5 i 7. i za otvaranje podračuna kod Uprave čl. 13. i 14. Pravilnika, a postupak je usaglašen sa Zakonom o opštem upravnom postupku (“Sl. glasnik RS”, br.18/2016).

U nastavku sledi pregled potrebne dokumentacije za upis i otvaranje podračuna kod Uprave za trezor.

Neophodna dokumentacija za upis udruženja građana kao korisnika javnih sredstava (KJS) kod Uprave je:

1) Obrazac Zahteva za upis ostalog – posebnog korisnika javnih sredstava ZU-3/ZB-3 (preuzima KJS u filijali Uprave, a popunjava ga i overava ovlašćeno lice KJS i dostavlja ga filijali Uprave);

2) Rešenje o registraciji/upisu kod nadležnog organa/institucije, kao i potvrdu o izdatom PIB-u (Agencija za privredne registre, privredni sud, Republički zavod za statistiku, Poreska uprava, obezbeđuje filijala Uprave za trezor);

3) Overeni potpis lica ovlašćenog za zastupanje na propisanom obrascu (dostavlja ga KJS filijali Uprave);

4) Dokument/akt nadležnog državnog organa kojim se odobrava, odnosno potvrđuje prenos sredstava iz budžeta konkretnom KJS (dostavlja ga KJS, filijali Uprave).

U skladu sa novim Zakonom o upravnom postupku, Rešenje o registraciji kod Agencije za privredne registre i potvrdu o izdatom PIB-u, Uprava za trezor preuzima direktno od Agencije za privredne registre, po službenoj dužnosti.

Neophodna dokumentacija za otvaranje podračuna kod Uprave je:

1) Obrazac Naloga za otvaranje dinarskog posebnog namenskog podračuna NO-3 (preuzima KJS u filijali Uprave i popunjava, a overava ga lokalni organ uprave nadležan za finansije, nakon čega ga KJS dostavlja filijali Uprave);

2) Karton deponovanih potpisa lica ovlašćenih za potpisivanje naloga radi raspolaganja sredstvima sa podračuna (preuzima KJS u filijali Uprave, a popunjava ga i overava ovlašćeno lice KJS i dostavlja filijali Uprave);

3) Potvrda Narodne banke Srbije kojom se potvrđuje da dužnik nema evidentirane osnove i naloge u prinudnoj naplati (obezbeđuje filijala Uprave za trezor).

U slučaju da je evidentirana prinudna naplata, KJS je u obavezi da dostavi akt/dokument na osnovu koga su, saglasno propisima, sredstva koja će se voditi na novootvorenom podračunu oslobođena prinudne naplate.

U skladu sa Zakonom o upravnom postupku, niste u obavezi da dostavite potvrdu Narodne banke Srbije kojom potvrđujete da nema evidentirane osnove i naloga u prinudnoj naplati.

U slučaju da udruženje građana priloži podatke/javne isprave iz službene evidencije drugog organa, čije je pribavljanje navedeno kao obaveza Filijale Uprave, ona se oslobađa ove obaveze.

 

Vlada Republike Srbije

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije