Opštinska uprava Opovo: PROBLEM KONTROLE I SMANJENJA BROJA NAPUŠTENIH PASA

13/02/2014

PROBLEM KONTROLE I SMANJENJA NAPUŠTENIH PASA

Opovo, 13.02.2014. godine

Stalno prisutni problem pasa lutalica na našim ulicama posebno je naglašen od juna meseca kada je prekinuta saradnja sa sližbom „Zoohigijena“ iz Ćuprije kojoj je zabranjeno pružanje ovog vida usluga. Od tada, broj napuštenih pasa je porastao i progresivno raste, što zbog prirodnog procesa reprodukcije a više zbog, pretpostavljamo, donošenja i puštanja pasa sa teritorija druguh opština ,a  postoje indicije i iz njihovih prihvatilišta.

Sigurno da je sistematskim uklanjanjanjem pasa unazad nekoliko godina, njihov broj u izvesnoj meri držan pod kontrolom. Na ovaj način, u 2011. godini sa ulica je uklonjeno 158 pasa, u 2012.godini 78, a do juna 2013. godine 64.

Zakon o dobrobiti životinja obavezuje lokalne samouprave da obezbede prihvatilišta, prikupljanje, prevoz i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja, kao i da im pruži pomoć, brigu i smeštaj u prihvatilištu u skladu sa ovim zakonom. To je sigurno najhumnaniji i najbolji pristup rešavanju ovog pitanja, ali se kao i sa mnogim zakonima prepisanim iz evropskog zakonodavstva, javlja problem njegove praktične primene.

Većina lokalnih samouprava, pogotovu kada se radi o malim i nerazvijenim opštinama, nema finansijske mogućnosti da se uskladi sa ovim zahtevima. U skladu sa tim, obraćali smo se nadležnim službama Beograda, Pančeva, Zrenjanina i Kovina da sa njima uspostavimo saradnju i poverimo im poslove hvatanja, prevoza i  zbrinjavanja napuštenih životinja sa teritorije opštine Opovo i od svih dobili istovetne odgovore, da je njihova nadležnost mesna, znači za teritoriju samo njihovog grada ili opštine , a da su kapaciteti njihovih prihvatilišta minimalni i da nisu u stanju da prihvate ni životinje sa sopstvenih ulica.

Obratili smo se i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoptivrede – Upravi za veterinu, Grupi veterinarske inspekcije  za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja, kao i poznatoj „Orki“ kao članici Svetskog udruženja za zaštiti životinja i partner za evropske integracije i kabineta predsednika Vlade, u očekivanju uputstva i konkretnog predloga i pomoći za trajno rešenje ovog problema. U oba slučaja, ostali smo bez ikakvog odgovora.

Sada je u izradi Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja na teritoriji opštine Opovo, čijom ćemo izradom ispuniti svoju zakonsku obavezu ali i pokušati da iznađemo neke konkretne i sprovodljive načine, poput udruživanja sa drugim opštinama na svođenje izgradnje prihvatilišta i formiranje zoohigijenske službe na regionalni nivo, traženje investitora za realizaciju ovog projekta, potenciranje udomljavanja, sprovođenje strilizacije i niza mera na nivou budućeg prihvatilišta.

 

I dok je rešavanje ovog pitanja još uvek na samom početku, na nivou usklađivanja sa Zakonom i iznalaženju adekvatnog rešenja, pasa na našim ulicama je sve više i slaba je uteha što je to opšti društveni problem i malih opština  a još više gradova. Mogućnosti da nekog ujedu uvek postoje ali takođe i načini da im pristupimo bez agresije i eventualno neku od tih životinja prihvatimo kao sopstvenog ljubimca

Inspektorka za zaštitu životne sredine
Marina Mitrović, dr vet.med.

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas sunčano, temperatura do 23°C

Danas sunčano, temperatura do 23°C

BEOGRAD, 27. marta 2024 - U Srbiji će ujutro prestati kiša i smanjiće se oblačnost. Tokom dana biće malo i umereno oblačno sa sunčanim intervalima, toplo i vetrovito, osim u Negotinskoj Krajini gde će biti oblačno. Duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar,...

JP Mladost: Pijaca počinje sa radom u subotu

JP Mladost: Pijaca počinje sa radom u subotu

Pijaca počinje sa radom u subotu OPOVO, 26. mart 2024 JP Mladost je danas uputilo informaciju u kojoj se obaveštavaju  građani opštine Opovo da će nova  Zelena pijaca u Opovu početi sa radom u subotu 30.03.2024. godine. Radno vreme Zelene pijace u Opovu je svake...

najnovije

najčitanije