Poljočuvarska služba: MERE ZAŠTITE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

14/07/2016

MERE ZAŠTITE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA
Opovo, 14. jul 2016;
Od 24. juna kada je poljočuvarska služba startovala je sa radom, vrši se redovno nadgledanje sve četiri katastarske opštine. U tom periodu u KO Opovo i KO Sefkerin zabeležena je po jedna prijava neovlašćenog ubiranja poljoprivrednih plodova, i to oko 600kg krompira i preko 1000 klipova kukuruza šećerca, u KO Baranda prijava neovlašćenog prelaska poljoprivrednom mehanizacijom preko parcele na kojoj se nalazio zasad kukuruza.DSC_0051

U KO Opovo, na parceli koja je u državnom vlasništvu, zatečena su lica koja su neovlašćeno vršila žito i protiv istih su podnete krivične prijave.

Poljočuvarska služba apeluje na građane da se pridržavaju propisanih mera, kako bi izbegli neprijatne situacije ili eventualne kazne.

MERE ZAŠTITE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA
U cilju zaštite useva i zasada, poljoprivrednog zemljišta, opreme I objekata na istom, poljskih puteva i kanala od poljske štete a Odlukom Skupštine opštine Opovo zabranjeno je:
1. Uništavanje i oštećenje hemijskim, biološkim ili bilo kojim drugim putem: useva, sadnica, stabala i zasada na poljoprivrednom zemljištu I poljoprivredne mehanizacije na poljoprivrednim imanjima.
2. Ubirati, brati poljoprivredne useve, plodove, voće ili kositi travu na tuđem poljoprivrednom zemljištu.
3. Neovlašćeno skupljati ostatke poljoprivrednih proizvoda na tuđem poljoprivrednom zemljištu.
4. Rasturati i razbacivati plodove složene u kamare, plastove ili slčno na tuđem poljoprivrednom zemljištu.
5. Oštetiti ili seći drveće koje čini poljozaštitni pojas.
6. Prelaziti prevoznim sredstvom ili progoniti stoku ili živinu preko tuđeg obrađenog ili neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, osim ukoliko na ovim poljoprivrednim površinama ne postoji pravo službenosti.
7. Praviti pešačke prelaze preko tuđeg poljoprivrednog zemljišta.
8. Vršiti ispašu stoke na obradivom poljoprivrednom zemljištu osim na sopstvenom.
9. Ostavljati stoku u polju bez čuvara, ili poveriti čuvanje licu koje nije u stanju njome da vlada.
10. Progoniti stoku preko tuđeg poljoprivrednog zemljišta bez odobrenja vlasnika, odnosno korisnika.
11. Bacati razne biljne ostatke, smeće i razne otpatke, građevinski šut, kao i leševe uginulih životinja i drugi otpad u čvrstom i tečnom stanju na svoju i tuđu njivu, javni put, kanale za navodnjavanje i odvodnjavanje i druge vodene tokove, kao i u bunare i ribnjake.
12. Spaljivati organske ostatke posle žetve useva na poljoprivrednom zemljištu.
13. Oštetiti useve ili zasade na susednoj parceli prilikom vršenja poslova obrade zemljišta, ubiranja useva i plodova i zaštite bilja hemijskim sredstvima.
14. Preoravati, sužavati, prekopavati, zasipati i zatrpavati poljske puteve, pašnjake, utrine, staze, nasipe, jarke ili kаnаlе u polju.
15. Kvariti poljske puteve neblagovremenim isključivanjem elemenata poljoprivrednih mašina.
16. Prilikom navodnjavanja, zabranjeno je kvasiti puteve koji se nalaze uz раrсеlu koja se navodnjava.
17. Ostavljati ili zaoravati upotrebljene plasticne mase u vidu folija, ambalaže i slično, kao i drugih teško razgradivih materijala, na poljoprivrednom zemljištu, poljskim putevima i kanalima.

  1. Ispustati i odlagati opasne i štetne materije na poljoprivrednom zemljištu i kanalima za navodnjavanje i odvodnjavanje.
    19. Činiti štetu na objektima i napravama koje služe pri korišćenju poljoprivrednog zemljišta.

    20. Prisvojiti, kidati i lomiti opremu na protivgradnim stanicama, crpnim stanicama i sistemima za navodnjavanje.
    21. Ukloniti, srušiti, uništiti ili oštetiti na tuđeм poljoprivrеdnoм zemljštu podignutu ogradu, postavljeni znak, kolibu ili sličan ograđeni prostor koji služi za smeštaj poljoprivrednog alata, mašina ili pribora za korisćenje poljoprivrednog zemljišta.
    22. Prelaziti teškom mehanizacijom u vreme kišnog perioda i povećanog vodenog taloga u ataru poljskim putevima, osim u vreme berbe povrtarskih рlоdоvа kada povrtari mogu prelaziti poljskim putevima, s tim što su dužni u slučaju oštećenja poljskih puteva iste dovesti u pređašnje stanje čim to budu dozvoljavale vremenske prilike.
    23. Ispuštati fekalije i osočni otpad na tudje poljoprivredno zemljište kao i u kаnаlе za navodnjavanje i odvodnjavanje, bunare i ribnjake. Usevi uživaju fizičko obezbedenje i zaštitu u svim fazama vegetacije i skinuti rod dok se nalazi na poljoprivrednom zemljištu, kao i sredstva za poljoprivrednu proizvodnju.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije