Katarina Nikolić, pisac: ČUDESNA ŠUMA, ROMAN ZA SVE UZRASTE

17/02/2016

ČUDESNA ŠUMA, ROMAN ZA SVE UZRASTE
Opovo, 17. februar 2016;
Naša sugrađanka Katarina Nikolić stara je samo 28 godina, a iza sebe ima već četiri izdata romana: Kazablanka (Opštinska narodna biblioteka Opovo, 2009), Igra jednog časa (ONB Opovo, 2014), Dete prirode (Izdavačka kuća „Kiša“ 2014) i Čudesna šuma (ONB Opovo, 2015). Diplomirani dramaturg i pisac, Katarina je aktivna na više umetničkih polja. Pored pisanja proze, Katarina dugi niz godina vodi dramsku školicu za učenike osnovne škole u Opovu, piše i režira drame, učestvuje u umetničkim radionicama, bavi se filmskom kritikom, koautor nekoliko zbirki priča i romana, sve u svemu, svestrani umetnik.
12081

Povodom izlaska njenog najnovijeg romana „Čudesna šuma“ u izdanju Opštinske narodne biblioteke Opovo, razgovarali smo sa ovom mladom književnicom iz Opova.

Roman „Čudesna šuma“ je tvoj četvrti roman. Šta ga čini drugačijim od ostalih?

Prvenstveno,  „Čudesna šuma“ je ilustrovani roman za decu. Želela sam da napišem nešto drugačije, nešto pitko i jednostavno, a slojevito. Želela sam da moja priča bude kodirana tako da je mogu razumeti deca od 7 ali i odrasli od 107 godina. A to nije nimalo lako. Pisati za decu je velika odgovornost.

O čemu govori roman?

Roman je inspirisan slovenskom mitologijom i mitskim bićima. Trebalo mi je nekoliko meseci da istražim sve o slovenskoj mitologiji, o bogovima, mitskim bićima, običajima. Naše narodne priče su nepresušni izvor ideja. Ja sam jednostavno fan mitologije. A čini mi se da najmanje znamo o našoj mitologiji. Uz pomoć mitologije i koristeći se obrascem narodnih priča, napisala sam jednu umetničku bajku. To je jednostavna priča o odrastanju. O tvrdoglavom ocu i njegovoj još tvrdoglavijoj deci. O braći koja odlaze u šumu da bi  spasili svoju sestru. O dužnosti i hrabrosti. A pre svega o vraćanju Prirodi. Ta „Čudesna šuma” ona je zaista čudesna zbog svega što se u njoj krije ali ta ista šuma ume da bude nemilosrdna i osvetoljubiva ako ne poštuješ njene zakone. Ne postoji klasična podela na dobro i zlo.
39213

To zvuči veoma složeno?

Smatram da koncept uvek mora da bude složen. Jednostavna priča treba da sadrži podtekstove koje čitalac otkriva svakim novim čitanjem.

Reci nam nešto o ilustarorki Jani Vuković i vašoj saradnji?

Jana je osoba kojoj se bezgranično divim. Zbog njenog pristupa knjizi, piscu, umetnosti. Jednostavno, ja sam zadovoljna svakom njenom skicom, svakim njenim predlogom. Ona zaista ume da sluša i prepozna nečiji senzibilitet.

Koji su vam planovi u vezi sa knjigom?

Knjiga će uskoro biti u prodaji u knižarama u Beogradu, a radimo i na pripremi promocije romana i Janinih ilustracija.  Naši sugrađani je mogu pronaći u Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo.

Želimo vam puno uspeha!

Hvala puno! Iskoristiću trenutak da se zahvalim gospodinu Palu Dečovu i Opštini Opovo .

Vidimo se na promociji!

IMG_0058

.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Narodni muzej Pančevo: Otvaranje izložbe Ivane Strugarević

Narodni muzej Pančevo: Otvaranje izložbe Ivane Strugarević

Otvaranje izložbe Ivane Strugarević PANČEVO, 7. Maj 2024 U utorak 07. maja od 19 časova, biće otvorena izložba radova umetnice Ivane Strugarević iz Beograda. Ivana Strugarević slikarka i dizajnerka iz Beograda nakon zaršene Škole za dizajn u Beogradu, diplomirala je...

Galerija Jovan Popović: „Preobražaj“ Nine Peleš u Opovu

Galerija Jovan Popović: „Preobražaj“ Nine Peleš u Opovu

„Preobražaj“ Nine Peleš u Opovu https://youtu.be/FIc3BtQCU-o OPOVO, 27. april 2024 – U okviru likovnog programa opovačke Galerije „Jovan Popović“, otvorena je treća ovogodišnja izložba pod nazivom „Preobražaj“ čiji je autor beogradska umetnica Nina Peleš, koja je...

najnovije

najčitanije