Zavod za javno zdravlje Pančevo: 15.februar – MEĐUNARODNI DAN DECE OBOLELE OD RAKA

14/02/2016

MEĐUNARODNI DAN DECE OBOLELE OD RAKA
Pančevo 14.februar 2016
U okviru Kalendara javnog zdravlja, 15. februar se obeležava kao “Međunarodni dan dece obolele od raka“.
Cilj kampanje je edukacija šire javnosti i povećanje nivoa svesti društvene zajednice o problematici raka kod dece, poboljšanje uslova lečenja, rehabilitacije i socijalizacije obolele i izlečene dece, kao i pružanje moralne i materijalne pomoći deci i njihovim porodicama.
Maligne bolesti su jedan od glavnih globalnih zdravstvenih problema. Svake godine u svetu više od 250.000 dece oboli, a oko 90.000 dece umre od nekog oblika malignog tumora. Maligne bolesti kod dece i adolescenata čine 0,5-5% svih karcinoma. Uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti su u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta od 0 do 14 godina, odmah iza povreda.
U Srbiji, gotovo svakoga dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka.
U Južnobanatskom okrugu svake godine 5-15 dece oboleli i 2-6 umre od malignih bolesti. Najčešći maligni tumori kod dece u našem okrugu su akutne leukemije i linfomi, maligne bolesti lokalizovane na mozgu, kostima, mekim tkivima, bubrezima, gonadam i dr.
Na sreću, procenat izlečenja bolesti kod dece je veći nego kod odraslih. Petogodišnje preživljavanje dece obolele od raka u uzrastu od 0 do 14 godina značajno je poboljšano, sa manje od 50% do skoro 80% danas zahvaljujući uvođenju savremenih protokola lečenja ovih bolesti. U našoj zemlji se od raka godišnje leči 400-500 dece u pet bolničkih ustanova (U Beogradu- Institut za majku i dete, Univerzitetska dečjaj klinika i Institut za onkologiju, u Kliničkom centaru Niš i Novi Sadu).
Sistematski pregledi imaju za cilj očuvanje i unapređenje zdravlja, ali i rano otkrivanje bolesti i drugih poremećaja zdravlja. Prepoznavanje značaja obavljanja redovnih sistematskih pregleda je od ključnog interesa za roditelje i decu. Rana dijagnoza bolesti – bolja prognoza. Svako dete i adolescent sa rakom – bez obzira na socioekonomski status, rasu ili rod, zaslužuje najbolje moguće lečenje i medicinsku negu. Deca i adolescenati sa rakom i njihove porodice ne bi trebalo da idu kroz ovaj put sami. Njima je potrebna podrška, pomoć i briga.
Važno je da znamo da se i deca razboljevaju, da bolest ne bira, ali da se leče i da roditeljima i porodicama obolelih treba pomoći.

Šef odseka za nezarazne bolesti
Dr Tanja Todorović                                                  Др Тања Тодоровић

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije