Ornitologija & Birdwatching:NALAZ RITSKE SOVE U OPOVU

29/01/2014

NALAZ RITSKE SOVE U OPOVU
DSC_0068 - CopyOpovo, 28. januar 2014
Da je Potamišje, a posebno prirodno okruženje naše opštine, jedno od najznačajnijih ornitostaništa u Srbiji, potvrđuje nam i današnji nalaz našeg fotoreportera i bidrwatchera Čede Vučkovića. U opovački park na „zimovanje“ je stigla jedna (a možda ih ima i više) ritska sova (Asio flammeus). U pitanju je veoma retka vrsta za naše podneblje čija je brojnost u Srbiji (Vojvodini) veoma mala.

Opovački park je inače poznato zimovalište utine – male ušare (Asio otus) gde se u vreme jačih zima okuplja i do 250 jedinki na zimovanju. Na takvim zimovalištima ponekad se mogu naći i ritske sove, koje su bliski srodnici utine i veoma slične. Osnovna razlika je što ritska sova ima mnogo manje „uške“, koje se često ne vide i za razliku od narandžastih očiju utine, ritska sova ima izrazito žute.

– Habitat ritske sove su livade i močvare, a gnezdi se na tlu, tako da sam tokom svih ovih godina prilikom obilaženja lokalnih terena bio u potrazi za prisustvom i gnežđenjem ove vrste. Na kraju ipak sam je pronašao na zimovanju, ali i dalje smatram da postoji realna mogućnost da je i ona naša lokalna gnezdarica, kaže Vučković. Pticu sam uočio na jednom od zimzelenih stabala u parku i instiktivno sam primetio neku različitost. Kada sam uperio dvogled i video uške i oči, sve je bilo jasno – ritska sova.

Sa ovim nalazom, broj zabeleženih vrsta ptica u našem kraju stigao je do cifre 200.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije