Edukativno predavanje u Opovu: EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

28/01/2016

Edukativno predavanje u Opovu:
EVROPSKA NEDELJA „PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE“

Opovo, 28. januar 2016. godine.
U cilјu informisanja o ovoj bolesti, u organizaciji Doma zdravlјa opštine Opovo, uz podršku Saveta za zdravstvo i Unije žena, kao i lokalne samouprave, 26. januara je u opštini Opovo obeležena Evropska nedelјa „Prevencije raka grlića materice“.
Prisutne učesnike i goste edukativnog predavanja na temu Prevencije raka grlića materice pozdravio je predsednik Saveta za zdravstvo Dragan Ugrinov.image
Na inicijativu Evropske asocijacije za rak grlića materice (ECCA), veliki broj zemalјa realizuje kampanje podizanja nivoa zdravstvene kulture žena i znanja o raku grlića materice i njegovoj prevenciji.
Prema procenama Međunarodne Agencija za istraživanje raka i baze podataka – GLOBOCAN, svake godine u Evropi se ova maligna bolest otkrije kod približno 60.000 žena, dok 30.000 žena umre. Posebno zabrinjava činjenica da se bolest javlјa u mlađoj životnoj dobi i predstavlјa drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine u Evropi. Na osnovu podataka GLOBOCAN- a, Republika Srbija se prema stopama obolevanja od karcinoma grlića materice nalazi na četvrtom mestu među evropskim zemlјama, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, a prema stopama umiranja od kracinoma grlića materice u Evropi, Srbija se nalazi na drugom mestu posle Rumunije.
Karcinom grlića materice je treći vodeći uzrok u obolevanju i peti u umiranju od svih malignih tumora kod žena u Srbiji.image
Do sada sprovedeni skrining programi u razvijenim zemlјama pokazali su da se 80% slučajeva raka grlića materice može uspešno sprečiti jer je za poslednjih 10 godina broj žena umrlih od raka grlića materice u EU smanjen za 13,3%.
Republika Srbija je Nacionalni program skrininga raka grlića materice pokrenula krajem decembra 2012. godine. Cilјnu grupu za sprovođenje organizovanog skrininga raka grlića materice čine žene uzrasta 25 – 64. godine.
Rak grlića materice izazivaju pojedini tipovi Humanog papiloma virusa (HPV). Redovni pregledi žena koje nemaju nikakve tegobe nazivaju se skrining pregledi. Uspešnim skriningom na vreme se otkrije 8 do 10 premalignih promena na grliću materice.
Papanikolau skrining pomaže da se rak na grliću materice otkrije na vreme, u stadijumima kada je izlečiv.image
Stručno izlaganje i diskusiju sproveo je dr med. Anđelko Štetin, podstičući učesnike da slobodno pitaju i navodeći ih da sa njim podele svoje dileme o ovoj temi. (G.R.)
 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Održan tradicionalni Bambijev maskenbal (video)

Održan tradicionalni Bambijev maskenbal (video)

Održan tradicionalni Bambijev maskenbal https://youtu.be/4P59HnA6QH4 OPOVO, 10. maj 2024 - Povodom dana Predškolske ustanove „Bambi“, centralnim zonama Sakula, Barande, Opova i Sefkerina prodefilovao je tradicionalni maskenbal naših najmlađih sugrađana i njihovih...

najnovije

najčitanije