Predstavnici Farmaceutskog fakulteta u Opovu: OPOVAČKI DOM ZDRAVLJA KAO NASTAVNO NAUČNA BAZA VISOKO OBRAZOVNIH STUDIJA

01/12/2015

OPOVAČKI DOM ZDRAVLJA KAO NASTAVNO NAUČNA BAZA VISOKO OBRAZOVNIH STUDIJA
Opovo, 01. decembar 2015;
Na inicijativu odbornika Nenada Josimova u vezi mogućnosti i potrebe Doma zdravlja Opovo da postane nastavna baza Farmaceutskog fakulteta Univerziteta privredne akademije iz Novog Sada, našu zdravstvenu ustanovu danas su posetili dekan dr Srđan Stojanović i predsednik Saveta farmaceutskog fakulteta mr.ph. Borislav Nalčić.

Nakon obilaska Doma zdravlja, odbornik Josimov, direktorka DZ Opovo dr Sofija Popović i gosti iz Novog Sada imali su radni sastanak u kabinetu predsednika opštine, gde je postignut preliminarni dogovor o ispunjavanju uslova da naš Dom zdravlja postane prva ustanova u primarnoj zaštiti koja će biti odabrana za nastavno naučnu bazu visoko obrazovnih strukovnih studija.
38418

Šta to konkretno znači. Pored činjenice da Fakultet farmacije već ima nastavnu bazu na klinici dr Laza Lazarević, biće omogućeno povoljnije usavršavanje medicinskih sestara na visoko obrazovnim strukovnim studijama, kroz uštede u putovanju, smeštaju, ceni školarine, organizaciji rada u samom domu zdravlja što je velika povoljnost za zaposlene.

– U pitanju je veoma moderan i praktičan način studiranja, posebno prilagođen zaposlenim studentima. Sva predavanja se snimaju tako da pomoću ulaza u program, predavanja se mogu pratiti preko interneta u bilo koje vreme. S druge strane, praktična nastava se obavlja u nastavnoj bazi, a to bi u ovom slučaju bio Dom zdravlja Opovo, tako da bi jedino ispite morali da polažu u Novom Sadu, rekao je u svom izlaganju dekan Farmaceutskog fakulteta dr Srđan Stojanović, dodavši tom prilikom da je prijatno iznenađen organizacijom i mogućnostima opovačkog Doma zdravlja.
38417

Stojanović ističe opšti trend u državi i potrebu za povećanjem procenta medicinskih sestara sa visokom školom, a da je u ovom trenutku u Srbiji tek 4,6% visoko obrazovanih medicinskih sestara, dok je u Evropskoj uniji minimum 25%.

Direktorka DZ Opova dr Sofija Popović pozdravlja ovu inicijativu i ističe potrebu obrazovanja medicinskih sestara, ne samo zbog kvaliteta usluge već i realne potrebe zbog licenciranja zdravstvenih ustanova.

– Naša ustanova može biti odlična baza za nastavnu praksu medicinskih sestara, kako onih već zaposlenih, tako i onih koji tek dolaze iz srednjih škola, pre svega zbog rada u hitnoj službi i rada na terenu, ali i svih drugih službi koje posedujemo, smatra direktorka Doma zdravlja Opovo.

Predsednik opštine Miloš Markov, takođe je podržao ovu ideju, a posebno istakao prilagodljivost ovakvog načina studiranja i benefite koje bi saradnja Farmaceutskog fakulteta i Doma zdravlja Opovo imala u budućnosti za lokalnu zajednicu.
38415

– Sve dobre ideje i inicijative mi ćemo kao lokalna samouprava podržati. Interes nam je da kroz dobre saradnje unapredimo lokalne usluge ka građanima, a Dom zdravlja će i kroz ovaj projekat imati punu podršku u okviru naših mogućnosti, izjavio je povodom današnjeg sastanka predsednik opštine Miloš Markov.

Nastavak saradnje je predviđen kroz prezentaciju za same zaposlene i nakon konsultacije direktorke sa stručnim odborom predstoji potpisivanje ugovora o saradnji između ove dve institucije. Istovremeno, u planu je povezivanje i sa institucijama tercijalne zaštite čime će Dom zdravlja Opovo postati lider u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije