28. sednica Skupštine opštine Opovo: USVOJEN ČETVRTI REBALANS BUDŽETA, POTVRĐENI MANDATI NOVIM ODBORNICIMA I IMENOVAN VD DIREKTOR JP MLADOST

26/11/2015

USVOJEN ČETVRTI REBALANS BUDŽETA, POTVRĐENI MANDATI NOVIM ODBORNICIMA I IMENOVAN VD DIREKTOR JP MLADOST
Opovo, 26. novembar 2015;
Usvojen četvrti ovogodišnji rebalans opštinskog budžeta, potvrđeni mandati novim odbornicima lokalnog parlamenta i usvojeno rešenje o imenovanju vd direktora JP „Mladost“ Opovo, najznačajnije su odluke današnje sednice Skupštine opštine Opovo. Sa novim mandatima koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke teoretski je obezbedila skupštinsku većinu, a s druge strane, imenovanje vd direktora JP „Mladost“ prošlo je uz veoma tesan kvorum, koji je izazvan zbog napuštanja sednice većine odbornika Grupe građana „Milorad Soldatović“ i Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Nakon utvrđivanja prestanka mandata odbornika Petra Horvata koji je u međuvremenu imenovan za pomoćnika predsednika opštine, parlamet je potvrdio mandate novim odbornicima Živi Mojsi sa liste SPS – PUPS – JS, a članu Jedinstvene Srbije, Nenadu Josimovu, sa liste Naša inicijativa – Urs, sada članu Srpske napredne stranke i Dragani Pavlovski sa liste Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak, koja je takođe u međuvremenu pristupila Srpskoj naprednoj stranci.
DSC_0005
DSC_0009
Četvrti ovogodišnji rebalans budžeta obrazložila je šef Odseka za budžet Opštinske uprave Opovo Ivana Markov, koja je tom prilikom rekla da je četvrtim rebalansom budžet uvećan za 19.771.315 dinara. Za diskusiju se javio samo odbornik Sava Vasić, koji je izneo jednu „šaljivu“ opasku koja se odnosi na kapitalne projekte, a koji se izvode uglavnom u Opovu, dok se Baranda poslednjih godina uglavnom zaobilazila, pa je predložio da Baranđani potpišu peticiju kojom bi se ovo naselje prisjedinilo Opovu.
DSC_0008
Dok su prethodne tačke dnevnog reda prošle bez rasprava i usvajane gotovo apsolutnom većinom, tačka dnevnog reda Razmatranje predloga i donošenje rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora JP „Mladost“ Opovo, izazvala je oprečna mišljenja između dve velike koalicione grupe. Šef odborničke grupe GG „Milorad Soldatović“ Dragomir Mišković izneo je stav njihove odborničke grupe da uz uvažavanje prema predloženom kandidatu i koalicionim partnerima njihova odbornička grupa traži 15 minuta pauze zbog konsultacija jer predloženi kandidat Srpske napredne stranke, po njihovom tumačenju ne ispunjava zakonske norme da bi bio imenovan za funkciju vd direktora. Konkretno, Mišković je naveo da kandidat, inženjer mašinstva Dragan Živković, nema zakonom propisanu školsku spremu (visoko obrazovanje) koje je potrebno za imenovanje direktora. S druge strane, predsednik Skupštine Dragan Ugrinov, izrazio je suprotan stav navodeći da Zakon u slučaju vršioca dužnosti direktora, za razliku od imenovanja direktora, ne traži eksplicitno visoko obrazovanje trećeg ili drugog stepena, tako da nema ni govora o kršenju Zakona o javnim preduzećima.
DSC_0012
Nakon pauze od 15 minuta odbornici Grupe građana, nisu se vratili u skupštinsku salu, osim šefa odborničke grupe GG Milorad Soldatović Dragomira Miškovića i odbornika Jedinstvene Srbije Žive Mojse. Kako na sednicu već nisu došli odbornici Liste protiv korupcije, dok je odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine već ranije napustio sednicu, postavilo se pitanje kvoruma. Odbornička grupa Pokrenimo Opovo (Srpska napredna stranka, PUPS i nezavisni kandidat) imala je u tom trenutku 11 prisutnih odbornika u sali ali je kvorum ipak obezbeđen prisustvom nezavisnog odbornika Branislava Todorovića, i već pomenutih Dragomira Miškovića i Žive Mojse. Povodom njihovog prisustva u sali Mišković je rekao da su se odbornici pojedinačno odlučili da ne prisustvuju daljem toku sednice, a da su on i odbornik Živa Mojsa iz koalicionih i kolegijalnih razloga ostali kako bi nastavku sednice dali potreban kvorum. Kako god bilo, 12 odbornika je glasalo za imenovanje vd direktora JP „Mladost“ dok su Mišković i Mojsa ostali uzdržani, tako da je predlog usvojen. Novoimenovani vd direktor Dragan Živković se zahvalio parlamentu na ukazanom poverenju, istakao da probleme, kojih evidentno u preduzeću ima, rešavaju zajedno, a njegova vrata su za sve odbornike otvorena, kako za one koji su sada u sali, tako i za one koji su sednicu napustili.
DSC_0014
Do kraja sednice parlament je iz opravdanih razloga razrešio dužnosti članove Upravnog odbora Centra za socijalni rad Opovo, pokojnu Biljanu Antić i penzionisanu Branku Jocić, i imenovao za nove članove Ljubinku Ješin iz Sakula i Oliveru Momčilov iz Opova, nakon čega je usvojen je i Izveštaj o radu Predškolske ustanove „Bambi“ Opovo za radnu 2015/2016. godinu.
Na odborničkim pitanjima Jovan Toma postavlja pitanje ko određuje socijalna primanja navodeći da zna primere gde pojedinci dobrog materijalnog stanja primaju socijalnu pomoć, dok neki, koji je zaista zaslužuju to ne mogu da ostvare. Dragana Stanivuka je zanimalo koliko košta projekat izgradnje tzv. turističko sportsko – rekreativnog kompleksa u Sefkerinu, a Živa Mojsa ukazuje na problem nadgrobnih spomenika na grobljima, odnosno starih spomenika preminulih o kojima se više niko ne brine i koji se bez kontrole bacaju i zakopavaju.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije