Državni sekretar za sport posetio Opštinu Opovo: IZRADA LOKALNE STRATEGIJE RAZVOJA SPORTA PRIORITET

24/11/2015

IZRADA LOKALNE STRATEGIJE RAZVOJA SPORTA PRIORITET
Opovo, 24. novembar 2015;
Državni sekretar za sport Predrag Peruničić i njegovi saradnici, danas su posetili Opštinu Opovo gde su održali radni sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave. Delegaciju Misnistarstva omladine i sporta primio je predsednik opštine Miloš Markov, a u radu sastanka su učestvovali načelnik južnobanatskog okruga i predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke dr Zoran Tasić, pokrajinski poslanik Predrag Ginculj i opštinski većnik zadužen za resor omladine Nebojša Gašić.
38212

Razlog posete je plan Ministarstva da se obiđu sve lokalne samouprave u Srbiji, skenira i analizira aktuelna lokalna situacija u sportu i proverava dokle se stiglo sa izradom i usvajanjem osnovnih strateških dokumenata o sportu.
38220

Državni sekretar za sport je obavešten o sportovima i klubovima koji egzistiraju u našoj opštini, rangovima i kategorijama takmičenja, selekcijama, rezultatima i problemima sa kojima se klubovi i sportisti susreću. Ono što je osnovno za dalje delovanje i saradnju sa Ministarstvom jeste izrada i usvajanje osnovnih strateških dokumenata jer su plan, program i pravilnik osnov da bi bilo koji klub konkurisao za sredstva.

– U pitanju je sistem koji se stalno unapređuje, a činjenica je da naša lokalna samouprava nema ovaj dokument, zbog čega ćemo u narednom periodu aktivirati sve raspložive resurse kako bi smo do kraja predviđenog roka 6. januara izradili Strategiju razvoja sporta u opštini Opovo, rekao je predsednik opštine Miloš Markov.
38226

Kuriozitet za našu opštinu je pravilnik na osnovu koga se vrši preraspodela sredstava (Opštinski sportski savez) koji je donet 1976. godine. Kako predstavnici lokalne samouprave ističu, u pitanju je nefunkcionalan pravilnik zbog čega se mora izraditi novi koji će definisati kriterijume po kojima će se vršiti preraspodela sredstava za klubove u odnosu na masovnost, rang takmičenja, postignute rezultate, itd. Istovremeno, na sastanku je zaključeno da je Opština Opovo do sada izdvajala premalo za sport i da bi to trebao biti u nivou republičkog proseka, odnosno 5 – 7 % od ukupnog budžeta.

Učesnici sastanka su se dotakli i tema iz oblasti omladine i eventualne mogućnosti da se formira omladinski klub, što bi resorno ministarstvo podržalo. Takođe, razgovarano je i načelno dogovoreno da Ministarstvo donira određen broj sportskih rekvizita i da u narednom periodu finansijski podrži lokalnu samoupravu na projektima izgradnje novih sportskih objekata.
38236

– Predstavnici Ministarstva su bili veoma predusretljivi i voljni su da nam pomognu, kaže predsednik opštine Miloš Markov i ističe razgovor u vezi dogradnje i pretvaranje školske sale u sportsku halu, za koju je Ministarstvo voljno da pomogne u sufinansiranju nakon što pogleda i proveri projektno – tehničku dokumentaciju.

Nakon sastanka predstavnici Ministarstva i lokalne samouprave obišli su prostorije potencijalnog omladinskog kluba, školsku salu i terene na sportsko – rekreativnom kompleksu u Opovu.
38241

– Da bi se deca bavila sportom potrebna je sportska infrastruktura, a u odnosu na mnoge druge sredine Opovo ima dosta zadovoljavajuću infrastrukturu, naravno, koju treba još poboljšati, smatra državni sekretar za sport Predrag Peruničić. U svakom slučaju, imamo dosta zajedničkog posla oko donošenja lokalne strategije razvoja sporta, i nadam se da ćemo to uspešno ostvariti. U ovom trenutku važno je da smo napravili inicijalnu saradnju, već smo kristalisali određene predloge i ideje, i nadam se da ćemo u najskorije vreme pokrenuti zajedničke projekte i njihovu realizaciju, poručio je državni sekretar za sport.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije