Republički
hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na olujnu košavu za područje Južnog
Banata i Donjeg Podunavlja od utorka (2. aprila) do petka (5. aprila). Očekuje
se jak olujni jugoistočni vetar sa udarima preko 30 m/s.
Tim
povodom Sektor za vanredne situacije MUP Srbije poslao je upozorenje za
preduzimanje preventivnih i operativnih mera gradonačelnicima, predsednicima
opština i načelniku Južnobanatskog upravnog okruga.
Potrebno
je preduzeti mere na sprečavanju i ublažavanju posledica koje može izazvati
olujni vetar i negativno uticati na kritičnu saobraćajnu i elektroenergetsku
infrastrukturu.
Obavestiti
nadležne komunalne službe i sve ostale subjekte koji su osposobljeni za reagovanje
u ovakvim situacijama da u narednom periodu postoji mogućnost njihovog
angažovanja.
Posebnu
pažnju usmeriti na sprečavanje paljenja
vatre na otvorenom prostoru, pogotovo zbog pojačanog vetra i brzog širenja
na okolinu.
Opovo, 2 april 2019
Dom zdravlja Opovo
obaveštava građane da će se u prostorijama Doma,
dana
07.04.2019. godine (nedelja) od 08:00
do 16:00 časova obavljati sledeći
preventivni pregledi:
Potkovica svežeg šarana – 1kg belo vino – 2dl ulje – 1dl čen belog luka – 5 kom So Biber limun – 1 komad kuvanog krompira – 500g crvenog luka – 150g sveži peršun – 100g
Priprema:
Dobro očistite
šarana, operite, prosušite i isecite na jednake potkovice. Sitno isecite beli
luk i peršunov list. U vatrostalnu činiju sipajte ulje i stavite isečenu ribu,
a zatim blago promešajte kako bi ulje “obložilo” komade ribe. U svaki
komad šarana utrljajte beli luk, peršunov list, so i malo bibera. Složite
šarana u vatrostalnu posudu, i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200
stepeni Celzijusa. Nakon toga, sipajte belo vino preko šarana i ostavite u
rerni još oko 20 minuta, dok se riba ne zapeče do zlatno žute boje i ne postane
hrskava.
Ribu servirati sa
prethodno pripremljenom krompir salatom. Isecite limun na kolutove i poslužite
ga sa gotovim pijanim šaranom. Uz ovo jelo preporučujem belo vino trijumf
vinarije Aleksandrović.