Dani Afrike u Opovu: RADIONICA „MOJA AFRIČKA PRIČA“

RADIONICA „MOJA AFRIČKA PRIČA“
Opovo, 1. oktobar 2018;
Tokom protekla tri dana (29. septembar – 1. oktobar) u Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu organizovana je i održana radionica za najmlađe osnovce pod nazivom „Moja afrička priča“.

Radionicu su vodile docent Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Batajić Sretenović i ilustratorka Maja Veselinović, a radile sa učenicima prvog razreda Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Opova.

Deca su svaki dan pravila po jednu „afričku priču“ gde su glavni junaci bili dvoje dece sa različitim imenima, koji žive sa mamom i tatom u nekom drugačijem, afričkom okruženju. Na taj način deca su kroz igru i kreativnost sprovedena kroz različite afričke predele: pustinju, obalu mora i šumu.

„Pravili smo zapravo knjigu, koja se sastoji iz četiri scene, ali to nije klasična knjiga, ne lista se, nego su u pitanju četiri vizuelna narativna prikaza. Ideja je da se deci pokaže da se u nekoliko slika može ispričati priča. U kreativnom delu akcenat je bio na prirodnim materijalima, odnosno, kombinovanju prirodnih materijala i boja“ rekle su nam radioničarke i dodale da su deca odlično sarađivala i bila veoma kreativna, ne kopirajući jedni druge sa originalnim idejama.

I ne samo radioničarke, ovim projektom su zadovoljna i deca – učesnici radionice, svi su uživali i naučili nešto novo.

 
Mesna zajednica Sefkerin: OD DANAS RADI POŠTA U SEFKERINU

OD DANAS RADI POŠTA U SEFKERINU
Sefkerin, 1. oktobar 2018;
Nakon proceduralnih radnji i potpisivanja ugovora između Pošte Srbije i Doma zdravlja Opovo, danas je, kako je to prošle nedelje i najavljeno, sefkerinska pošta počela da radi u bivšoj prostoriji stomatološke službe Zdrvstvene ambulante Sefkerin, gde će ostati do renoviranja i adaptacije starih poslovnih prostorija u prizemlju zgrade u ulici Oslobođenja broj 4.

Predsednica Saveta mesne zajednice Sefkerin Kristina Krunić je izrazila zadovoljstvo što se ovaj problem konačno rešio i još jednom istakla da je mesna zajednica odmah ponudila alternativna rešenja ali da su morale neke proceduralne stvari da se završe zbog čega su građani bili prinuđeni da sačekaju određeno vreme.

 
Oktobarski dani u Opovu: VEČERAS KONCERT BORKA RAJNA U KULTURNOM CENTRU

KONCERT BORKA RAJNA U KULTURNOM CENTRU
Opovo, 30. septembar 2018;

U okviru Oktobarskih dana i obeležavanja praznika Dan Opova, 1. oktobra u sali Kulturnog centra, samostalni koncert održaće opovački pevač Borko Rajn. Ovog muzičara mlađe generacije ne treba posebno predstavljati. Vrlo mlad je počeo da svira i nastupa, na početku sa grupama Rok Brigada i Požarni put, a kasnije u bendu Vatrena kiša sa kojima je imao dosta uspeha.
Koncert počinje u 20:00 časova, a ulaz je besplatan.

.
Republički zavod za statistiku: ANKETA O STRUKTURI POLjOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA

ANKETA O STRUKTURI POLjOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA
Beograd, Opovo, 1. oktobar 2018
Od 1. oktobra do 30. novembra 2018. godine na osnovu Uredbe o utvrđivanju plana zvanične statistike za 2018 godinu, Republički zavod za statistiku sprovodi Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

Anketa se sprovodi u trogodišnjoj periodici između dva popisa poljoprivrede i predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede.

Svako poljoprivredno gazdinstvo obuhvaćeno anketom obavešteno je pismom. Porodična gazdinstva i gazdinstva preduzetnika posetiće ovlašćeni anketari koji će na osnovu dobijenih odgovora popuniti elektronski upitnik. U vreme sprovođenja ankete, anketari će posetiti 120.000 poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Republike Srbije. Na teritoriji opštine Opovo angažovan je 1 anketar i on će posetiti porodična gazdinstva i gazdinstva preduzetnika.

Ovom anketom prikupljaju se podaci o korišćenom poljoprivrednom zemljištu, broju stoke, korišćenoj mehanizaciji, radnoj snazi na gazdinstvu, primeni agrotehničkih mera, upotrebi organskog đubriva i drugo. Izabrana gazdinstva su obavezna da učestvuju u anketi.

Cilj ankete je izrada preseka stanja u poljoprivredi, a uspeh ankete zavisi od aktivnog učešća poljoprivrednika kao i tačnosti i potpunosti dobijenih podataka.

Dobijeni podaci koristiće kreatorima agrarne politike pri donošenju odluka, za utvrđivanje kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja poljoprivrede, ali i poljoprivrednim proizvođačima daa bolje planiraju poljoprivrednu proizvodnju, da se prijavljuju kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi i dobijaju saznanja o tome u kojoj bi poljoprivrednoj grani trebalo investirati.
Matične knjige venčanih: ČETIRI VENČANJA U SEPTEMBRU

ČETIRI VENČANJA U SEPTEMBRU
Opovo, 1. oktobar 2018;
U septembru četiri venčanja, dva u Opovu i po jedno u Sakulama i Sefkerinu. OPOVO: Miloš Čigoja i Mirjana Uzelac; Predrag Brankov i Jelena Eređin; SAKULE: Nikola Korica i Nevena Ješin; SEFKERIN: Dragan Čajić i Divna Božinovska.

 
Fudbal – Druga južnobanatska liga zapad / 5. kolo: TEMPO I DALJE BEZ BODOVA

TEMPO I DALJE BEZ BODOVA
Sefkerin, 1. oktobar 2018;
TEMPO (Sefkerin) – POLET (Idvor) 0:2; Ni nakon petog kola Sefkerinci nisu uspeli da osvoje bodove. Idvorci jesu bili favoriti na papiru, ali je ipak bio u pitanju domaći teren, pa su i nadanja navijača bila na strani Tempa. Sefkerinci su i u narednom kolu domaćini, a dolazi im uzdinska Unirea, koja je do sada pokazala dobru formu.
REZULTATI 5. kola: Tempo – Polet 0.2; Pobeda – Glogonj 0:3; Vojlovica 2018 – Omladinac 1927 2:2; Mundial – Slavia 3:2.
TABELA: 1. Polet (12); 2. Slavia (12); 3. Unirea (9); 4. Mundial (9); 5. Omladinac 1927 (7); 6. Glogonj (6); 7. Vojlovica 2018 (2); 8. Pobeda (1); 9. Tempo (0).
Velika nagradna igra: PETAR I TINA VAS VODE NA LETOVANJE U GRČKU

PETAR I TINA VAS VODE NA LETOVANJE U GRČKU
Opovo, 1. oktobar 2018:
Butik „Petar i Tina“ u Opovu organizuje veliku nagradnu igru. Od 1. oktobra do 31. decembra, svi oni koji u ovoj prodavnici kupe robu u iznosu od 1.000 dinara (i više) stiču pravo da učestvuju u nagradnoj igri.
Prva nagrada: LETOVANJE U GRČKOJ ZA DVE OSOBE!
Druga nagrada: posteljina 200×200.
Treća nagrada: vaučer 3.000 dinara u prodavnici Petar i Tina.
Košarka kao nekad: VETERANI OPOVA I SAKULA ODIGRALI REVIJALNI MEČ

VETERANI OPOVA I SAKULA ODIGRALI REVIJALNI MEČ
Opovo, 1. oktobar 2018;
Veterani Opova i Sakula juče su odigrali revijalnii meč na košarkaškom terenu u Opovu. Dobra utakmica (koju su sudili dejan Fogl i Igor Ilić), a ovog puta je bilo košarkaša iz svih generacija od one koja je načinila krajem sedamdesetih godina prve košarkaške korake u Opovu, do „friških“ veterana, koji su tek u nekim zrelim tridesetim godinama.

Opovački veterani su se sakupili na poziv trenera – veterana (ako to neko može da bude) Pavla Humbala, koji je, naravno vodio Opovčane sa klupe.

Bilo je dobrih poteza, malo više kilograma i sporijih pokreta, ali nije nedostajalo šale i druženja i tokom i posle meča. Opovčani su pobedili rezultatom 102:71, ali kao i uvek na ovakvim utakmicama, pitanje pobednika je u drugom planu.

.
Fudbal – Prva južnobanatska liga / 7. kolo: VRANE RAZOČARALE U PAVLIŠU

VRANE RAZOČARALE U PAVLIŠU
Baranda, 1. oktobar 2018;
CRVENA ZVEZDA (Pavliš) – RADNIČKI (Baranda) 1:0 (1:0); Veliko razočarenje priredili su fudbaleri Radničkog svojim navijačima na gostovanju u Pavlišu. Otišle su Vrane na ovo gostovanje kao veliki favoriti ali je domaćin koji se bori za opstanak uspeo da jednim pogotkom reši utakmicu i ostavi Baranđane bez bodova u 7. kolu.
Imali su fudbaleri Radničkog izglednu priliku u 15. minutu da povedu ali nije bilo saradnje između napadača, tako da je Starčević umesto asistencije uputio šut i tako propustio dobru priliku. Kazna odmah stiže jer je već u narednom napadu domaćin postigao pogodak i poveo.
Fudbaleri Crvene Zvezde su do kraja utakmice odigrali „tvrdo“ sa dosta faulova i prekida opstruirajući igru Radničkog, koji je imao veliku priliku u drugom poluvremenu kada je Đogo pogodio stativu.
RADNIČKI: Labus, Lutovac (Lazin), Radojev, Ilić, Radivojević, Đogo, Jovanović, Dobrić, Cukić, Starčević (Milovanov), Stojković.
REZULTATI 7. kola: Jedinstvo – Vulturul 4:1; Dolina – Vojvodina (C) 4:0; Vojvodina (S) – Strela 1:0; Crvena Zvezda – Radnički 1:0; Polet – Dunav 3:1; Sloga – Partizan (U) 0:2; Spartak 1911 – Jugoslavija 2:3; Potporanj – Jedinstvo Stević 0:3; Partizan (G) – Borac 4:1.
TABELA: 1.  Partizan (U) (24); 2. Partizan (G) (19); 3. Potporanj (18); 4. Radnički (16); 5. Jedinstvo Stević (15); 6. Borac (15); 7. Jugoslavija (15); 8. Jedinstvo (13); 9. Spartak 1911 (12); 10. Strela (10); 11. Dunav (10); 12. Vojvodina (S) (9); 13. Vulturul (8); 14. Dolina (7); 15. Sloga (7); 16. Crvena Zvezda (7); 17. Polet (6); 18. Vojvodina (C) (0).

 
Prvenstvo u penjanju uz konopac: MEDALJE ZA SOKOLE IZ SEFKERINA

MEDALJE ZA SOKOLE IZ SEFKERINA
Sefkerin, 1. oktobar 2018;
U sali Sokolskog doma Sokolskog društva Batajnica 29. septembra održano je drugo Otvoreno sokolsko prvenstvo Srbije i drugo Otvoreno prvenstvo Beograda u penjanju uz konopac u organizaciji Sokolskog saveza Srbije i Sokolskog saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije – Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Grada Beograda – Gradskog sekretarijata za sport i omladinu.

Na takmičenju su učestvovale ekipe iz sokolskih društava kao i ostali zainteresovani građani. Ukupno je nastupilo više od 50 takmičara podeljenih u kategorije sokolići (1-4 razred osnovne škole), mlađi pioniri (5-6 razred osnovne škole), pioniri (7-8 razred osnovne škole), kadeti (1-4 razred srednje škole), juniori (do 27 godina), seniori (preko 27 godina) i kategorija veterana u muškoj i ženskoj konkurenciji.

U seniorskoj konkurenciji prva tri mesta osvojili su članovi Sportsko rekreativnog udruženja “SOKO“ Sefkerin: 1. mesto; Aleksandar Ristić; 2. Ivan Ristić; 3. Goran Ristić.

U konkurenciji veterana dva člana Sportsko rekreativnog udruženja „SOKO“ Sefkerin okitili su se medaljama. Prvo mesto Fuad Baba – Alić i treće mesto Dragan Ristić.

Medalje je takmičarima dodelio predsednik Sokolskog Saveza Srbije Prof. Petar Stakić. (G.R.)