Prvomajski uranak: PUŠILI SE KOTLIĆI I ROŠTILJ UZ OBALE TAMIŠA

PUŠILI SE KOTLIĆI I ROŠTILJ UZ OBALE TAMIŠA
Opovo, 1. maj 2018;
Prvomajski uranak i ove godine proslavlja se na tradicionalnim izletištima Opštine Opovo. Zbog visokog vodostaja i blata na raspolaganju je nešto manje lokacija nego obično, ali izletnici su se snašli i pronalazili nova mesta.

Pušilo se uz obale Tamiša od roštilja i kotlića, pržila se riba, meso, kuvala riblja čorba, pasulj i gulaš, uz standardna „osveženja“. Okupljalo se porodično, drugarski, kolegijalno i komšijski, a društva su činili stari, mladi ali i mešovito.

Najveća gužva, a i najbolja mesta su se nalazila uz opovačku marinu, gde je bilo i uživo muzike u anplakt verziji koncerta našeg Nikole Grujića.

Naravno, pored izletišta roštilji su radili i po kućama, tako da je praznik rada tradicionalno proslavljen u slavu gastronomije.

Na Vlaštovcu takođe veselo, ranije zakazan revanš meč između mladih i veterana Kertiza (prva utakmica za Božić završena rezultatom 1:0 za veterane) nije odigran jer se veterani zbog zauzetosti nisu pojavili tako da je meč službeno registrovan u korist mladih. Veterani ne priznaju rezultat ali će odigrati majstoricu koja je zakazana za Vidovdan.

Prvi maj ili Međunarodni praznik rada je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obežavaju sećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su njihovi pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava. Međunarodni praznik postaje 1890. godine i danas je službeni praznik u preko 80 zemalja, a u još toliko zemalja se neslužbeno slavi, često uz uličnim nemirima.

.

 
Požar na sakulskoj deponiji: VATROGASCI I SAKULSKI DOBROVOLJCI JUČE I DANAS GASILI VATRU

VATROGASCI I SAKULSKI DOBROVOLJCI JUČE I DANAS GASILI VATRU
Sakule, 1. maj 2018;
Na neuređenoj deponiji – smetlištu u Sakulama na kojoj “Brantner otpadna privreda” d.o.o.  odlaže komunalni otpad sakupljen u svim naaseljenim mestima naše opštine, razbuktao se požar koji je zahvatio  obod deponije u dužini od 40-50 metara. Požar je verovatno isprovociran visokim temperaturama i jakim vetrom kada se tinjajuća vatra iz dubljih slojeva prenela na površinu i proširila deponijom.

Posle izvršenog inspekcijskog nadzora, hitno se pristupilo gašenju požara. Vatrogasnoj jedinici iz Opova pridružila se dobrovoljna vatrogasna ekipa iz Sakula, tako da su u toku jučerašnjeg popodneva i danas u prepodnevnim satima dejstvovali sa šest cisterni vode i u izvesnoj meri ublažili širenje vatre.

Sledeći korak je zastiranje zemljom i ravnanje, što je jedini način lokalizacije i potpunog gašenja požara na deponijama i što ćemo preduzeti u najkraćem vremenskom periodu.

U čast prazniku rada, radno su ga dočekali vatrogasci, dobrovoljci, radnici na deponiji i inspektor za zaštitu životne sredine,

.

 
Vanredno fudbalsko kolo: RADNIČKI I TEMPO DOMAĆINI, OMLADINAC U KOVAČICI

RADNIČKI I TEMPO DOMAĆINI, OMLADINAC U KOVAČICI
Opovo, 1. maj 2018;
U sredu 2. maja igra se vanredno fudbalsko kolo Prve južnobanatske lige i Druge južnobanatske lige zapad – grupa sever.
Radnički dočekuje Vojvodinu iz Crepaje i u situaciji u kojoj se sada nalazi za svaki njihov meč možemo reći da je težak i da nemaju ulogu favorita. Veoma važna utakmica, prilika da se prekine crni niz od sedam uzastopnih poraza i konačno osvoje bodovi.
Omladinac gostuje u Kovačici, Slavia ima prednost domaćeg terena ali se ne može reći da ima ulogu favorita. S druge strane, Tempo dočekuje lidera prvenstva i s obzirom na formu i rezultate apsolutni favorit su gosti iz Debeljače.

PRVA JUŽNOBANATSKA LIGA / 24. kolo
Baranda, 17:00h; Radnički – Vojvodina (Crepaja)

DRUGA JUŽNOBANATSKA LIGA ZAPAD / 16. kolo
Kovačica, 17:00h; Slavia – Omladinac (Opovo)
Sefkerin, 17:00h; Tempo – Spartak (Debeljača)
Matične knjige venčanih: DVA VENČANJA U APRILU

DVA VENČANJA U APRILU
Opovo, 1. maj 2018;
Tokom aprila na teritoriji Opštine Opovo zabeležena su dva venčanja:

OPOVO: Željko Radovanović i Dragana Bratić; SAKULE: Nenad Kanački i Milijanka Savić.
Kreativno ulepšavanje: OCVEĆAVANJE SEFKERINSKOG PARKA

OCVEĆAVANJE SEFKERINSKOG PARKA
Sefkerin, 1. maj 2018;
Nedelja je dan za odmor ali za volontere sefkerinskog Udruženja „Kreativa“ nedelja je dobra prilika da se okupe i urade nešto lepo za svoje mesto. Upravo u nedelju 29. aprila okupili su se članovi Kreative, predstavnici Mesne zajednice Sefkerin, kao i svi drugi raspoloženi volonteri kako bi sproveli još jednu akcija u okviru projekta „Ocvećavanje parka“.

Akcija u etapama traje od marta meseca, kada su postavljene kaskadne žardinjere od guma u porti crkve, potom i pojedinačne u parku, iste su i ofarbane, a poslednja akcija u ovom nizu je bila sadnja cveća.

Projekat “Ocvećavanje parka” osmišljen je i organizovan od strane udruženja “Kreativa”, a sproveden uz pomoć meštana koji su donirali auto gume i pomogli svojim radom, zatim Mesne zajednice Sefkerin i crkvene pravoslavne opštine Sefkerin, koji su donirali farbe i cvetni rasad.Projekat “Ocvećavanje parka” osmišljen je i organizovan od strane udruženja “Kreativa”, a sproveden uz pomoć meštana koji su donirali auto gume i pomogli svojim radom, zatim Mesne zajednice Sefkerin, JP “Mladost” Opovo i crkvene pravoslavne opštine Sefkerin, koji su donirali farbe i cvetni rasad.

– Konačno, posle dugog niza godina u sefkerinskom parku ponovo ima cveća. Želja nam je da ga ima još više, da nam centar sela bude čist i uređen, kao uostalom i celo selo. Najavljujemo još puno sličnih akcija, imamo kvalitetnih ideja, takođe i dobru saradnju sa Mesnom zajednicom i značajnu podršku predsednika opštine, pa se nadamo da ćemo uz njihovu pomoć, kao i uz angažovanje samih meštana, planirane ideje i sprovesti. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način učestvovali u akcijama i pozivamo ih da i dalje budu uz “Kreativu”, a takođe i sve one koji to do sada nisu, da nam se pridruže i da zajedno ulepšavamo svoje selo, jer nije teško i može se uz samo malo dobre volje – navodi se u saopštenju Udruženja “Kreativa”. (O.P.)

.

 
Inspekcija za zaštitu životne sredine: SPROVEDENA AKCIJA SUZBIJANJA KRPELJA

SPROVEDENA AKCIJA SUZBIJANJA KRPELJA
Opovo, 30. april 2018;
Ranije najavljena akcija suzbijanja krpelja sprovedena je danas u svim naseljenim mestima opštine Opovo na osnovu Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne opštine Opovo koji predviđa i suzbijanje štetnih organizama u životnoj sredini.

Prolećno tretitanje krpelja vrši se redovno u cilju  smanjenja njihovog  broja i kontrole štetnog delovanja. Ukoliko su zaraženi, krpelji predstavljaju veliku opasnost po zdravlje ljudi i životinja kao prenosioci Lajmske bolesti i piroplazmoze.

Klimatski uslovi ove godine uslovili su pojavu invazije krpelja što je bio dodatni razlog za sprovođenje akcije, a pred prvomajske praznike i običaja masovnog izlaska i boravka u prirodi.

Kao  prioritetne lokacije ovog tretmana izabrana su parkovi, školska dvorišta, sportski tereni, travnate javne povrpine u naseljenim mestima i uz priobalna područja kao što su izletišta i mesta za ribolov.

Na osnovu zaključenog ugovora od 27. aprila, dezinsekciju je sprovela DDD služba „Veterinarske stanice Pančevo“ sa zemlje ULV uređajem, postupkom hladnog zamagljivanja. Korišćen je  isekticid EXIT 100 EW koji sadrži 100g/l cipermetrina i  upisan je  na listu Agencije za hemikalije čime je odobrena njegova primena bez opasnosti po životnu sredinu i živi svet. (M.M.)