Kulinarska manifestacija u Pančevu: DANI RUSKE SALATE
DANI RUSKE SALATE
Opovo, 10. februar 2018;
Može li se bilo koja slavljenička trpeza u Srbiji dočekati bez, sada već obavezne, ruske salate. Mada nije glavno jelo na meniju, ruska salata je jedno od napopularnijih jela današnjice, pa zato ne čudi i organizovanje manifestacije u njeno ime.
U organizaciji Društva srpsko – ruskog prijateljstva „Dositej Obradović“ iz Pančeva, 17. februara u banket sali Doma vojske u Pančevu, održaće se šesti „Dani ruske salate“. Od 17:00 časova nastupaju takmičari, kojih je prošle godine bilo 100, a od 19:00 časova Dom vojske će biti otvoren i za posetioce, kada će se uz degustaciju i proglašenje pobednika održati kulturno – umetnički program.
Ruska salata je specifična i po tome što se u raznim zemljama pravi na različite načine, ali se recepti razlikuju i od domaćinstva do domaćinstva, odnosno, od kuvara do kuvara. Kod nas su uglavnom standardni sastojci krompir, šargarepa, grašak, kiseli krastavčići, stišnjena šunka, majonez, kuvana jaja, senf, limunov sok, so i biber.
Rusi ovu salatu nazivaju Olivje po francuskom kuvaru koji je i izmislio. Međutim, i njihov recept se razlikuje od originala iz XIX veka. Francuski kuvar Lusijen Olivje je 1860. godine vodio čuveni restoran Ermitaž u Moskvi, kada je smislio recept za rusku salatu koja je ubrzo stekla internacionalnu slavu. Za rusku salatu Olivje je koristio meso tetreba, jarebice, teleći jezik, račiće i crnu ikru.
Savremeni ruski recept ima sledeće sastojke: kuvani krompir, šargarepa, kačkavalj, krupni kikiriki, zeleni grašak, jaja, koren celera, crni luk, kuvana piletina, jabuka sa tikvicama (posoljena, pobiberena i premazana senfom) i majonez. Ruska verzija (Olivje) ima osvežavajući ukus i potpuno je drugačija od naše verzije.